Platform Biologica


Brief aan Obama: deel 3.
3 december 2008

Op 12 oktober publiceerde The New York Times een open brief van Michael Pollan aan Barack Obama, inmiddels de president van de VS. Hierin schetst Pollan het voedselprobleem waar de VS mee te kampen heeft, de enorme impact ervan, en een uitweg hieruit. Biologica levert een vertaling. In dit deel maakt Pollans zijn begin met een plan voor een nieuw voedselbeleid.

In het eerste en tweeede deel zette Michael Pollan de problemen uiteen waar Obama mee te maken heeft, een vooruitblik op een oplossing, en een korte uitleg hoe Amerika tot de huidige situatie is ontstaan. In deel 3 begint Polland met het plan voor een nieuw voedselbeleid. Dit plan bestaat uit drie hoofdpunten. Het eerste hoofdpunt is: "De Amerikaanse boerderij terug in de zon".

(Geachte mijnheer de president,)

Doelstellingen
Bij het opstellen van deze voorstellen heb ik me gehouden aan een paar eenvoudige randvoorwaarden waar een 21e-eeuwse voedselvoorziening aan moet voldoen. In de eerste plaats moet het voedselbeleid tijdens uw regeerperiode ernaar streven om de hele bevolking te voorzien van gezonde voeding; dat betekent een focus op de kwaliteit en diversiteit (en niet alleen de kwantiteit) van de calorieën die de Amerikaanse landbouw produceert en die Amerikaanse consumenten eten. In de tweede plaats zou uw beleid erop moeten mikken om de veerkracht, veiligheid en betrouwbaarheid van onze voedselvoorziening te verbeteren. Dit betekent onder andere het stimuleren van regionale voedselproductie, zowel in Amerika als wereldwijd. Tot slot is het van groot belang dat in uw beleidsmaatregelen de landbouw opnieuw wordt bekeken als onderdeel van de oplossing voor klimaatverandering en andere milieuproblemen.

Het basisidee verenigt de doelstellingen
Deze doelstellingen, toegegeven, zijn ambitieus, maar is niet moeilijk om ze te verenigen en naderbij te brengen, zolang we maar dit Ene Grote Idee in gedachten houden: de meeste problemen die onze voedselvoorziening tegenwoordig heeft, worden veroorzaakt door haar afhankelijkheid van fossiele brandstof. Naarmate ons beleid erin slaagt de olie uit het systeem te wringen en te vervangen door energie afkomstig van de zon, zal dit tegelijkertijd zorgen voor simultane verbeteringen op het gebied van onze gezondheid, ons leefmilieu, en onze veiligheid.

Het plan: deel 1
De Amerikaanse boerderij terug in de zon

Wat in het veld gebeurt, beïnvloedt elke andere schakel van de voedselketen, tot aan ons bord als we monoculturen van maïs en soja kweken, zullen we producten van bewerkte maïs en soja op ons bord vinden. Wat gunstig is voor uw vliegende start, is dat de federale overheid enorme invloed heeft om exact te bepalen wat er gebeurt op de 336 miljoen hectaren Amerikaans platteland.

Overheidsbeleid: kipnuggets voor overvoede schoolkinderen Vandaag de dag worden de meeste landbouw- en voedselprojecten van de overheid opgezet met als doel om het oude systeem te schragen het maximaliseren van de productie van een handvol gesubsidieerde bulkgewassen die in monoculturen worden verbouwd. Zelfs voedselprogrammas zoals WIC en schoollunches richten zich meer op kwantiteit dan op kwaliteit, waarbij meestal een minimum aantal calorieën wordt vastgesteld (in plaats van een maximum) en waarbij zelden meer dan lippendienst wordt bewezen aan de voedingskwaliteit. Deze focus op kwantiteit is wellicht ooit zinvol geweest in tijden van voedselschaarste, maar op dit moment levert het ons een lunchprogramma op dat kipnuggets en Tater Tots voedt aan schoolkinderen met overgewicht en suikerziekte.

Boeren wordt nu verboden om gezond, vers voedsel te verbouwen De uitdaging voor u is om het stuur van deze enorme overheidsmachinerie in handen te nemen, en haar te dirigeren naar een transitie richting een nieuwe, op zon gebaseerde voedselhuishouding. Om te beginnen op de boerderij. Op ditzelfde moment is de overheid bezig om de boeren die zij subsidieert, actief te ontmoedigen om vers, gezond voedsel te verbouwen. Boeren die productiesubsidies ontvangen, wordt verboden om specialistische gewassen te telen beleidstaal voor fruit en groente. (Deze regel was de prijs die specialistische telers uit Californië en Florida eisten, in ruil voor het akkoord gaan met subsidies op bulkgewassen). Grootschalige boeren zouden echter juist aangemoedigd moeten worden om zoveel mogelijk verschillende gewassen te telen en ook dieren te houden als maar mogelijk is. Waarom? Omdat, hoe groter de diversiteit aan gewassen is op een boerderij, hoe kleiner de behoefte is aan zowel kunstmest als pesticiden.

Kracht grootschalige polyculturen bewezen
Het vermogen van slim ontworpen polyculturen om grote hoeveelheden voedsel te produceren uit weinig meer dan aarde, water en zonlicht, is bewezen. Niet alleen door kleinschalige alternatieve boeren in de Verenigde Staten, maar ook door grote rijst-en-vis- boeren in China, en door giga-grootschalige ondernemingen (tot 6000 hectare) in landen als Argentinië. Daar, in een geografische omgeving die grofweg vergelijkbaar is met het landschap van de Amerikaanse landbouwzone, hebben de boeren traditioneel een ingenieus systeem gebruikt van 8-jarige vruchtwisseling van meerjarig grasland en eenjarige gewassen: na vijf jaren grazend vee op het grasland (dat de beste biefstuk ter wereld voortbrengt) kunnen de boeren vervolgens drie jaar lang graan telen zonder dat ze enige fossiele brandstoffenmest hoeven toe te voegen. En ook geen pesticiden trouwens: de onkruiden die het grasland aantasten, kunnen de jaren van akkerbouw niet overleven, en omgekeerd sneuvelen de onkruiden die de graanteelt kunnen belemmeren in de jaren van begrazing. Hierdoor zijn onkruidbestrijdingsmiddelen zo goed als overbodig. Er is geen reden afgezien van huidig beleid en gewoontes waarom de Amerikaanse boeren geen hoogkwalitatief graan en grasgevoerd rundvlees zouden kunnen produceren volgens hetzelfde systeem in een groot deel van het Mid-Westen. (Daarbij moet worden aangetekend dat de torenhoge graanprijzen van dit moment de Argentijnse boeren ertoe brengen om de vruchtwisseling achter te laten, en alleen nog maar graan en sojabonen te verbouwen een milieuramp in wording.)

Boeren belonen voor groenbemesting
Het overheidsbeleid kan heel veel doen om dit soort gevarieerde, op zonkracht gebaseerde landbouw te stimuleren. Begin met de subsidies: de hoogte van de vergoedingen zou oeten samenhangen met het aantal verschillende gewassen dat de boeren telen, of het aantal dagen per jaar dat hun velden groen zijn dat wil zeggen de kracht van fotosynthese benutten, of het nu is om voedsel te produceren, de grond te herbemesten, of de erosie onder controle te houden. Als de boeren in het Mid-Westen na de herfstoogst eenvoudigweg een bodembedekkende groenbemester zouden aanplanten, zouden ze veel minder kunstmest hoeven te gebruiken, terwijl ze de gronderosie zouden terugdringen. Waarom doen boeren dit niet standaard? Omdat het in de laatste jaren goedkoper was om de grond vruchtbaar te maken met meststoffen uit fossiele brandstof, dan met groenbemesters op zonnekracht.

Compostering verplicht stellen
Behalve het belonen van boeren voor groenbemesting, moeten we het ze ook makkelijker maken om compost te gebruiken voor hun akkers. Het gebruik van compost vergroot niet alleen de vruchtbaarheid van de grond, maar versterkt ook de capaciteit van de bodem om water vast te houden, en daarmee zijn bestendigheid tegen aanhoudende droogte. (Er is groeiend bewijs dat het ook de voedingswaarde vergroot van de gewassen die op deze grond worden verbouwd.) Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw schat dat de Amerikaanse bevolking ongeveer 14% weggooit van het voedsel dat ze kopen; door winkeliers, groothandel en instellingen wordt nog veel meer weggegooid. Een programma om gemeentelijke compostering van voedselafval en tuinafval verplicht te stellen, en vervolgens de compost gratis aan boeren uit de omgeving te verstrekken, zou de Amerikaanse vuilnisberg kleiner maken, de behoefte aan irrigatie en fossiele brandstoffen sterk terugdringen, en de voedingswaarde van het Amerikaanse dieet vergroten.

(Vertaling van het plan: deel 1, is nog in voortgang. Wordt vervolgd.)