FNV Bouw: investeringen in bouw nu nodig

03/12/2008 13:22

FNV Bouw

"De komende jaren gaan 25.000 58-plussers met pensioen. Scholing van jongeren en andere nieuwkomers in de bouw is nu nodig om de tekorten aan te vullen die vanaf 2011 gaan ontstaan als de economie aantrekt." Dit zegt FNV Bouw-voorzitter Dick van Haaster. FNV Bouw heeft ADV Market Research onderzoek laten doen naar het werknemersvertrouwen in de bouw. Werknemers in de bouw maken zich grote zorgen; eerder al kwam het EIB met de prognose dat ruim 20.000 banen de komende jaren verloren gaan. FNV Bouw verwacht dat er sprake is van een tijdelijke dip in de werkgelegenheid - structureel is er juist een tekort te verwachten op de arbeidsmarkt. Daarom moeten vaklieden behouden blijven voor de sector.

"Investeringen door sector en overheid zijn nodig"

Van Haaster: "Ruim 50% van de werknemers in de bouw vindt dat de overheid moet bijspringen om de sector te ondersteunen. Daar ben ik het mee eens. Maar de sector moet ook in zichzelf investeren. Investeer in arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, modern personeelsbeleid, vakopleidingen en het imago van de bouw om jongeren en vrouwen te werven. Dit is broodnodig om de gaten van de toekomst op te vullen." Huidige werknemers moeten bijgeschoold worden en de vakopleidingen moeten alles op alles zetten om een tekort aan specialisten te vermijden.

FNV Bouw wil dat de btw op onderhouds- en renovatieprojecten tijdelijk verlaagd wordt van 19% naar 6%. De overheid moet het consumentenvertrouwen niet verder ondermijnen met onzekerheden over bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting. En banken die de hypotheekverstrekking bemoeilijken, zou de overheid moeten aanspreken: zij veroorzaakten de crisis, kregen hulp en houden nu hun hand op de knip.

De recente maatregelen van de overheid om mensen die tijdelijk niet nodig zijn in dienst te houden zijn niet toereikend: bouwbedrijven die daar aanspraak op willen maken moeten zich melden voor 1 januari 2009, maar dan zijn de problemen in de bouw nog lang niet zichtbaar.

Tot slot wil de Europese Commissie strengere eisen stellen aan de energiezuinigheid van bedrijfspanden en woningen. De uitvoering hiervan zou veel banen kunnen scheppen in de bouw- en installatiesector. "En dan hebben werknemers opnieuw eer van hun werk. Aardig in ons onderzoek is dat ruim 80% van de ondervraagden trots is op zijn werk." Aldus Van Haaster.

Het werknemersvertrouwen in de bouw is laag

Tweederde van de respondenten in het onderzoek van FNV Bouw vindt de kredietcrisis een zaak van persoonlijk belang. Van de ruim 500 ondervraagde werknemers in de bouw denkt verder 55% dat zijn werk getroffen wordt door de recessie. Een kwart van de ondervraagden is bezorgd over zijn baan in de nabije toekomst en een derde denkt dat er de komende maanden minder werk zal zijn in de bouw. Ruim 30% van de werknemers maakt zich door de berichtgeving in de media zorgen over zijn financiële situatie en/ of zijn pensioen.

De meeste ondervraagden vinden dat de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden in de bouw verbeterd moeten worden. Bijna 70% van hen vindt dat de arbeidsvoorwaarden moeten verbeteren om jongeren te trekken. Modern personeelsbeleid maakt de bouw aantrekkelijker voor nieuwkomers als vrouwen, allochtonen en jongeren, zo zegt de helft van de ondervraagden. Ook denkt 45% dat de bouw nu niet aantrekkelijk is voor jongeren.