Gemeente Wervershoof


Vragen van gedeputeerde Heller over gemeentefusie

03 dec 2008
Op 26 november bracht gedeputeerde Heller van de provincie Noord-Holland een bezoek aan de fractievoorzitters van Wervershoof, Medemblik en Andijk. Hier een samenvatting van de discussie tussen de gedeputeerde en de fracties.
Achtergrond: Dit was de laatste in de reeks van overleggen met heel bestuurlijk West-Friesland. Op basis van de reacties komt de provincie begin 2009 met een visie op de bestuurlijke toekomst van West-Friesland. Fractievoorzitter van ABC Luiten Plekker heeft namens een ruime meerderheid van de raad van Wervershoof bij deze gelegenheid antwoord gegeven op vragen van de provincie.

De eerste vraag aan de raad: is Wervershoof in de huidige situatie in staat om haar taken en opgaven op een effectieve en doelmatige wijze in te vullen?
Antwoord: Al langer bestaat er twijfel over het vermogen van de gemeenten om de taken en opgaven op een effectieve en doelmatige wijze in te vullen. Eind 1997 heeft KPMG aangegeven dat gemeentelijke herindeling binnen afzienbare tijd noodzakelijk zou worden. Aanvankelijk hebben de gemeenten Wervershoof en Andijk het concept "versterkt zelfstandig" uitgewerkt. Beide kwamen onafhankelijk van elkaar tot de conclusie dat schaalvergroting onontkoombaar was gelet op de taken die op de gemeenten afkomen. De gemeenten Wognum, Medemblik en Noorder-Koggenland kozen al eerder voor fusie. Op 1 januari 2007 is door deze gemeenten de nieuwe gemeente Medemblik gevormd met 28.000 inwoners. Deze nieuwe gemeente houdt vast aan de eerdere wens om door te groeien naar ruim 40.000 inwoners, vanuit de gedachte dat deze omvang toekomstgericht is, maar ook voor de inwoners nog voldoende herkenbaar blijft.

Welke problemen worden opgelost (en welke mogelijke kansen worden verzilverd) door de fusie van Wervershoof, Andijk en Medemblik? Antwoord: Een jaar geleden heeft intensief overleg plaats gehad tussen de fractievoorzitters over de inhoudelijke visie op de nieuwe gemeente. Dit heeft geleid tot de "beleidsuitgangspunten voor de nieuwe gemeente WAM".
Met de vorming van een nieuwe gemeente Wervershoof, Andijk en Medemblik ontstaat een stevige gemeente met een duidelijke eigen identiteit: landelijk, met een sterk groen en blauw karakter, met een vitaal en rijk gemeenschapsleven en een sterke en diverse economische structuur. De kernopgave van de nieuwe gemeente zal liggen in het op waarde houden en versterken van deze kwaliteitskenmerken. Eveneens is behoud en versterking van het voorzieningenniveau in de kernen een van de belangrijkste doelstellingen voor de komende jaren. De gemeentelijke organisatie zal in zijn toekomstige omvang toegerust zijn om voldoende deskundigheid (met voldoende specialisme) en minder kwetsbaarheid (d.w.z. onderlinge vervangbaarheid) te kunnen bieden.

Hoe verhoudt de fusie van Wervershoof, Andijk en Medemblik zich tot de samenhang in de grotere regio en hoe ziet de raad de bestuurlijke organisatie in West-Friesland op de langere termijn? Antwoord: Bij dit fusievoorstel wordt uitgegaan van de bestaande buitengrenzen en wij stellen als voorwaarde dat wij per 1 januari 2011 onverdeeld overgaan: dus én Medemblik én Andijk én Wervershoof samen. Wij hebben oog voor de ruimtelijke problemen van o.a. Hoorn, maar we hebben tegelijkertijd de insteek dat we die problemen ook via de Ruimtelijke Ordening (bijvoorbeeld via een Structuurvisie) en bestemmingsplannen kunnen oplossen en dat het niet noodzakelijk is om deze problemen via gemeentelijke herindeling aan te pakken. Wij vinden het niet juist dat andere gemeenten zich zo met onze fusie bemoeien; wij willen dan ook niet onze mening opleggen bij andere gemeenten. Deze fusie kent een zorgvuldige voorbereiding, komt van onderop, is vrijwillig en maakt andere fusies in Westfriesland niet onmogelijk.

Wat verwacht Wervershoof van de visie van GS op de bestuurlijke organisatie in West-Friesland?
Antwoord: Het collegeprogramma van de provincie gaat ervan uit dat gemeenten zelf aangeven hoe zij bestuurlijk georganiseerd zijn en dat zij voldoende bestuurskracht dienen te hebben. De fusie Wervershoof, Andijk en Medemblik voldoet hieraan en voldoet ook aan het regeerakkoord.
De verwachting met betrekking tot de visie van Gedeputeerde Staten is dat deze fusie zo spoedig mogelijk met een positieve reactie van de provincie doorgestuurd gaat worden naar de minister van Binnenlandse Zaken.
Het is voor de betrokken gemeenten in deze fusie van groot belang dat voorspoedig aan de doelstellingen kan worden gewerkt. Wat de bestuurskracht betreft dreigen we binnen niet al te lange tijd door het ijs te zakken. De onzekerheid voor medewerkers en andere betrokkenen dient zo kort mogelijk gehouden te worden, mede om verlies van arbeidsproductiviteit en motivatie te voorkomen. Voor de regio betekent deze fusie een vliegwiel waardoor andere gemeenten ook in actie zullen komen en dat is nu al te zien. Wanneer deze fusie niet doorgaat, verliezen we ook het effect van het vliegwiel en wordt een stok tussen de spaken gestoken. Dan staan de verkiezingen in 2010 in heel Westfriesland in het teken van mogelijke fusies. Mocht de fusie Wervershoof, Andijk en Medemblik niet doorgaan, dan kunnen we eventuele fusies in heel Westfriesland de komende twee verkiezingstermijnen op onze buik schrijven.

De raad wenste bij monde van de heer Plekker de gedeputeerde Heller veel wijsheid in dit vraagstuk toe en hoopt dat gezond verstand zal zegevieren. De raad gaat er voorts van uit dat per 1 januari 2011 de gemeente Wervershoof zal fuseren met de gemeenten Medemblik en Andijk.

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 EA en Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171