Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Meedoen in IJsselmonde

Met de muziek mee

Muziekdocente Marion van Kapel heeft LEF. Zij richtte de stichting Leen Een Fanfare-instrument (LEF) op. Kinderen uit gezinnen met weinig geld kunnen nu musiceren. Een mooi staaltje van meedoen in IJsselmonde. De deelgemeente steunt LEF in het kader van het armoedebeleid. Armoede wil niet alleen zeggen dat mensen te weinig geld hebben. Armoede betekent ook dat mensen niet altijd goed in staat zijn om gewoon mee te doen.

LEF maakt het verschil
Hoe is het allemaal zo begonnen? Marion van Kapel: Bij mijn muzieklessen aan groep 3 van de RK Regenboogschool in de Beverwaard zitten veel kinderen die thuis problemen hebben. Echtscheidingen of nauwelijks geld om rond te komen. Meedoen met de blokfluitlessen of andere muzieklessen zit er vaak niet in. De Stichting LEF wil daar wat aan doen. De inzet: kinderen die dat willen, kunnen zonder kosten een fanfare-instrument lenen. Marion: Bij mij in de klas zat een jongetje dat het thuis niet fijn had. Hij zwierf vaak over straat en viel van vermoeidheid regelmatig op school in slaap. Hij was gek op drummen. Maar zijn moeder kon de drumlessen niet betalen. In dit soort situaties kan LEF nu net het verschil maken. De stichting van Marion krijgt inmiddels geld uit verschillende fondsen. Ook deelgemeente IJsselmonde doet mee. En terecht. Met muziek mee kunnen doen, versterkt het gevoel ergens bij te horen èn het is bij uitstek een middel om je talenten te ontplooien.

Brede steun
Inmiddels maken enige tientallen kinderen in IJsselmonde gebruik van LEF. Marion van Kapel: Het kan toch niet zo zijn dat talent verloren moet gaan omdat er thuis weinig inkomen is? Armoede is niet nodig. Politieke partijen in IJsselmonde hebben daarom unaniem een initiatiefvoorstel gemaakt om armoede te bestrijden. Hoe dat gebeurt, staat in het Actieplan Armoede 2008 - 2009 dat nu wordt uitgevoerd.