Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 3 december 2008

Bestuur UvA ziet af van extra studiekosten voor extra onderwijs

Gepubliceerd op 3 december 2008

Het College van Bestuur van de UvA ziet af van het plan om extra kosten in rekening te brengen bij studenten die extra onderwijs volgen. Dat maakte bestuursvoorzitter Karel van der Toorn bekend in reactie op een petitie die studentenorganisaties hem woensdagmiddag 3 december aanboden. Enkele honderden studenten protesteerden bij het Maagdenhuis tegen invoering van de `ambitietax'.

Bij de opening van het academisch jaar op 1 september sprak Van der Toorn over de teruglopende overheidsfinanciering van het onderwijs. In 2001 ontving de UvA per student nog 18.000 euro van de overheid; in 2009 is dat bedrag (na correctie voor stijgende cao-lonen) gedaald naar 13.000 euro per student. Eén van de mogelijke maatregelen die Van der Toorn in september noemde, was het verhogen van de bijdrage van studenten die extra onderwijs volgen.

Studentenorganisaties hebben zich sindsdien verzet tegen de mogelijke invoering van deze maatregel. Vandaag liet Karsten Meijer, voorzitter van de Centrale Studenten Raad (CSR), de demonstranten weten dat hij het eens is met het College van Bestuur dat de rijksoverheid te weinig geld geeft voor het hoger onderwijs. Maar ambitieuze studenten mogen daarvoor niet de rekening betaald krijgen, vindt hij.

Van der Toorn liet daarop weten dat hij bereid is af te zien van deze optie. `Maar daarmee is het probleem niet opgelost', aldus Van der Toorn. `We moeten nog steeds oplossingen zoeken voor het feit dat we vanuit Den Haag onvoldoende middelen krijgen'.
Studentenvertegenwoordigers van CSR en ASVA zegden toe hier samen met het bestuur naar te zullen kijken.
Bron: UvA Persvoorlichting