Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Betreft zorg aan chronisch zieke kinderen in dagverblijf Kiddion

Betreft zorg aan chronisch zieke kinderen in dagverblijf Kiddion

Kamerstuk, 3 december 2008

* Aanleiding

* Recente ontwikkeling

* Continuering van de zorg

* Vervolg

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ/KZ/U-2898741

3 december 2008
Naar boven

Aanleiding

Op 2 december jl. heb ik u een brief doen toekomen over de zorg aan chronisch zieke kinderen die wordt geleverd door specialistische dagverblijven (DLZ-CB-U-2893719). Deze brief was in reactie op een door de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontvangen petitie van Kombino Specialistische Kindzorg. Deze brief was tijdens de regeling van 2 december jl. nog niet door uw kamer ontvangen. Op het moment waarop ik deze brief aan u heb verzonden, was mij nog niet bekend dat de directeur van Kiddion had besloten om met ingang van janauri 2009 de activiteiten van Kiddion te beëindigen (zie hierna). Het was derhalve niet mogelijk deze nadere informatie in de brief van 2 december jl. te verwerken, anders had ik dat uiteraard gedaan.

De petitie bevat een oproep tot behoud van specialistische zorgverlening voor chronische zieke en gehandicapte kinderen. De petitie roept tevens op tot behoud van de zorg die wordt geleverd door Kombino. In mijn reactie heb ik aangegeven dat de zorg aan deze cliëntengroep noodzakelijke zorg is en geleverd moet worden. Terwijl voor een definitieve oplossing van het vraagstuk wat meer tijd nodig is (zie ook hierna) is voor de korte termijn reeds een oplossing gevonden doordat de leden van ZN zeker zullen stellen dat deze zorg voor deze groep patiëntjes gecontinueerd zal worden. Ik maak hierbij onderscheid tussen de continuïteit van de zorgverlening en de organisatie die deze levert.
Naar boven

Recente ontwikkeling

Kombino Specialistische Kindzorg bestaat uit meerdere kinderdagverblijven, waaronder Kiddion. De verschillende kinderdagverblijven die deel uitmaken van Kombino leveren zowel zorg in natura als PGB-gefinancieerde zorg. Zoals u bekend valt zorg ingekocht met een PGB onder de verantwoordelijkheid van de PGB-houders. Op 1 december jl. heeft de directeur van Kiddion laten weten dat Kiddion haar werkzaamheden per 1 januari a.s. zal beëindigen. Ik hecht eraan u omtrent deze ontwikkeling op de hoogte te stellen.

Zodra bekend werd dat Kiddion per 1 januari a.s. haar werkzaamheden zal beëindigen is zowel bij Kiddion als bij ZN en het zorgkantoor Haaglanden navraag gedaan met betrekking tot de continuïteit van de zorg. Hieruit ontstaat het volgende beeld. Allereerst hecht ik eraan om te benadrukken dat er geen acuut financieel probleem en dat de zorgverlening niet in gevaar is.

Tevens is mij gebleken dat Kiddion een kleine organisatie is die uitsluitend zorg levert aan PGB-houders. Er is derhalve geen contract met het zorgkantoor waardoor de continuïteit van de organisatie samenhangt met het aantal PGB-houders dat in zorg is. Naast Kiddion bieden ook andere zorginstellingen in de Haagse regio vergelijkbare zorg. Diverse patiënten/cliënten kiezen voor deze andere aanbieders; hetgeen de financiële continuïteit van Kiddion bemoeilijkt.

Hoewel er geen contract tussen Kiddion en het zorgkantoor Haaglanden is, heeft het zorgkantoor wel getracht om tot afspraken met Kiddion te komen. Daarnaast zijn de gesprekken tussen het zorgkantoor, de zorgverzekeraars en Kiddion over de financiële continuïteit nog gaande. Eén en ander wordt echter door de directeur van Kiddion als een te zware belasting gezien. Deze stapeling van factoren heeft de directeur van Kiddion tot de beslissing gebracht de activiteiten van Kiddion per 1 januari a.s. te staken.

Hoewel kleinschalige initiatieven zoals Kiddion in zichzelf sympathiek zijn, is wel de vraag aan de orde of er geen sprake is van een té kleine schaal om tegenvallende omstandigheden en reguliere bedrijfsrisico's te kunnen opvangen.

Aangezien het hier om PGB-gefinancierde zorg gaat (en er dus geen contract met het zorgkantoor is) ben ik niet in de positie om bijvoorbeeld met de hulp van de NZa de continuïteit van de organisatie Kiddion te bevorderen.
Naar boven

Continuering van de zorg

Desondanks staat voor mij de continuering van de zorg aan de kinderen die bij Kiddion in zorg zijn voorop. Ik heb reeds aangegeven dat er geen acuut financieel probleem is waardoor van discontinuïteit van zorg op dit moment geen sprake is. Gezien het belang van deze zorg heb ik echter wel het zorgkantoor Haaglanden gevraagd om in overleg te treden met betrokken ouders om te bezien hoe de zorg voor deze groep patiënten/cliënten geborgd kan worden binnen de zorgvoorzieningen in de regio Den Haag. Een afschrift van deze brief treft u hierbij aan en heb ik ook verstuurd naar de Raad van Toezicht van Kiddion. Ik zal mij op de hoogte blijven stellen van de voortgang hieromtrent. Naar boven

Vervolg

In mijn brief van 2 december jl. heb ik reeds aangegeven dat er hier sprake is van noodzakelijke zorg die geleverd moet worden. Op het moment van verzenden van deze brief was nog niet bekend dat de directeur van Kiddion had besloten de activiteiten van Kiddion te beëindigen. Ook heb ik aangegeven dat het feit dat de bekostiging van deze zorg plaats vindt via zowel de WMO, de jeugdzorg, de AWBZ en de Zvw mag niet leiden tot discontinuïteit in de zorgverlening. Ik ben van mening dat er voor cliënten sprake moet zijn van een `vloeiende lijn' van continue zorgverlening. Tegelijkertijd is de afstemming van bekostigingsregimes en indicatiestelling ingewikkeld en zijn daarbij meerdere partijen betrokken (NZa, CVZ, CIZ). Ik vind het belangrijk om hierin zorgvuldig te handelen zodat de systemen qua aanspraak en bekostiging/declaratie dusdanig zijn geharmoniseerd dat de noodzakelijke zorg aan cliënten zeker is gesteld.

De komende weken zal VWS met de relevante partijen werken aan het vaststellen van een `spoorboekje' waarin de verschillende stappen en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd. Ik zal u hierover begin 2009 informeren.
Naar boven

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker
Naar boven