Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 3 december 2008

Rode Kruis verdubbelt aantal maatschappelijke stageplekken

Het Nederlandse Rode Kruis verdubbelt het aantal maatschappelijke stageplekken naar een totaal van 5000 stageplekken. Dat is staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt vandaag met het Rode Kruis overeengekomen. Eerder dit jaar zegde het Rode Kruis al 2.500 stageplaatsen toe. De organisatie biedt diverse soorten maatschappelijke stages aan, variërend van internetles aan ouderen tot het opzetten van een actie voor 3FM Serious Request.

Het Nederlandse Rode Kruis ziet de invoering van maatschappelijke stages voor jongeren als een positieve ontwikkeling. Een maatschappelijke stage geeft jongeren de kans om kennis te maken met diverse maatschappelijke organisaties en met verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Anderzijds biedt de maatschappelijke stage voor het Rode Kruis ook een kans om meer jongeren te betrekken bij de activiteiten van het Rode Kruis.

Naast het Nederlandse Rode Kruis heeft de staatssecretaris vandaag ook afspraken gemaakt met Erfgoed Nederland en Mezzo. Erfgoed Nederland is de eerste instelling die op grote schaal maatschappelijke stageplekken aanbiedt in de culturele sector. Mezzo is de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg en creëert 1.500 stageplekken.

Voldoende stage plaatsen

Vanaf schooljaar 2011-2012 volgt elke middelbare scholier een maatschappelijke stage van 72 uur. Afgelopen maanden heeft Van Bijsterveldt met verschillende organisaties afspraken gemaakt om maatschappelijke stageplaatsen aan te bieden. In totaal hebben deze partijen bijna 55 duizend plekken toegezegd. Het Rode Kruis heeft inmiddels ruim 3000 stageplekken gerealiseerd.


---

Noot voor de redactie,