Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Persbericht

Culturele sector ontdekt maatschappelijke stage

Van Bijsterveldt sluit overeenkomst met Erfgoed Nederland

Erfgoed Nederland is de eerste instelling die op grote schaal maatschappelijke stageplekken aanbiedt in de culturele sector. In samenwerking met de erfgoedinstellingen biedt Erfgoed Nederland 2.000 stageplekken aan om middelbare scholieren via de maatschappelijke stage kennis te laten op doen in de cultuursector. Dat is staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt vandaag met Erfgoed Nederland overeengekomen. "Met deze afspraak kunnen jongeren een gouden ervaring op doen in de cultuursector. Bovendien wordt hiermee het aanbod van maatschappelijke stages nog gevarieerder", aldus Van Bijsterveldt.

Naast Erfgoed Nederland heeft de staatssecretaris vandaag ook afspraken gemaakt Mezzo en het Rode Kruis. Mezzo is de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. Mezzo creëert 1.500 stageplekken. Via een maatschappelijke stage kunnen jongeren mensen ondersteunen die extra hulp kunnen gebruiken. Het kan gaan om een boodschappendienst voor senioren of het organiseren van spelletjes voor gehandicapte kinderen. Het Rode Kruis is een verdubbeling van het aantal stageplaatsen overeengekomen, in totaal 5.000. Vorig jaar zegde het Rode Kruis al 2.500 stageplaatsen toe. Het Rode Kruis biedt diverse soorten stageplaatsen op het gebied van hulpverlening en zorg.

Voldoende stage plaatsen
Vanaf schooljaar 2011-2012 volgt elke middelbare scholier een maatschappelijke stage van 72 uur. Afgelopen maanden heeft Van Bijsterveldt met verschillende organisaties afspraken gemaakt om maatschappelijke stageplaatsen aan te bieden. In totaal hebben deze partijen bijna 55 duizend plekken toegezegd. Het merendeel van de stageplaatsen creëren scholieren, scholen en stagemakelaars echter zelf in overleg met de organisaties in de omgeving van de school. Van Bijsterveldt verwacht dan ook dat er in 2011 voldoende plekken beschikbaar komen.

Bijna alle scholen in voorbereiding
Uit de subsidieaanvragen blijkt verder dat vorig schooljaar 81% van de scholen in het voortgezet onderwijs zich voorbereidt op de maatschappelijke stage. Dit schooljaar neemt dit percentage toe tot 96%. In totaal gaat het om 635 scholen die actief bezig zijn met het invoeren van de maatschappelijke stage. Op 20 verschillende plekken in het land wordt momenteel gewerkt aan een maatschappelijke stage van 30 uur. Dit moet oplopen tot tenminste 72 uur per stage vanaf schooljaar 2011-2012.