Gemeente Alkmaar


3 december 2008

Extra onderzoek naar veiligheid in fietstunnels

De gemeente Alkmaar doet nader onderzoek naar de veiligheid in fietstunnels. Dit is nodig om maatregelen te treffen die nodig zijn om de veiligheidssituatie te verbeteren. Eerder verzocht de gemeenteraad bij motie de situatie rond fietstunnels in beeld te brengen.

In het Omnibusonderzoek 2008 is gevraagd naar het veiligheidsgevoel van mensen in de fietstunnels. Hieruit blijkt dat 42% van de Alkmaarders boven de 18 jaar zich niet veilig voelt in de fietstunnels en de tunnels mijdt vanwege angstgevoelens. Dat is een hoog percentage vergeleken met het negatieve veiligheidsgevoel van de bevolking in de eigen buurt, dat op gemiddeld 19% ligt. De conclusie is dat de fietstunnels niet bijdragen aan de beleving van de sociale veiligheid van de Alkmaarders. Dat wil overigens niet zeggen dat de tunnels ook werkelijk onveilig zijn. Uit de politiegegevens blijkt niet dat er in fietstunnels meer criminaliteit is dan op andere plaatsen in de 'perifere' wijken.

Helaas komt uit de enquête niet naar voren in welke fietstunnels men zich het meest onveilig voelt. Ook zijn schoolgaande kinderen en jongeren niet meegenomen in de enquête.

De veiligheidsbeleving in fietstunnels kan dus nog worden verbeterd. Om deze doelstelling te bereiken is een degelijk probleemanalyse en een maatregelenpakket op maat noodzakelijk. Om dit maatregelenpakket te kunnen maken is nader onderzoek noodzakelijk.

De gemeenteraad diende bij de behandeling van de begroting 2008 een motie in, waarin het college werd gevraagd de veiligheidssituatie rond fietstunnels in kaart te brengen.