Minister Van der Hoeven versterkt informele investeringen voor bedrijven.

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken gaat vanaf 2009 het 'Business Angel'-Programma versterken met 2 miljoen euro per jaar. Deze impuls moet er onder andere voor zorgen dat starters- en innovatieve bedrijven met goede plannen in staat zijn om zogenoemd 'Business Angel' kapitaal binnen te halen. De schatting is dat door deze impuls een spin-off van minimaal 25 mln. aan extra ondernemingsfinanciering per jaar wordt gecreëerd.

Business Angels zijn informele investeerders die een belangrijke financieringsbron vormen voor startende- en innovatieve bedrijven. Het kabinet vindt het belangrijk dat informal investment in Nederland verder gestimuleerd wordt. Veel ondernemingen zijn succesvol geworden omdat ze met geld, kennis en coaching werden bijgestaan door Business Angels in de tijd dat andere financiers niet in hun plannen geloofden.

EZ is in 2005 al gestart met een Business Angel Programma waarbij ondernemers die op zoek zijn naar risicokapitaal en potentiële investeerders worden voorgelicht over informal investment. Hoewel het programma een positief effect heeft op informal investment, wordt een groot deel van het potentieel aan Business Angel investeringen nog niet optimaal benut door ondernemers

De impuls van 2 miljoen is onder andere bedoeld voor een trainingsprogramma. Dit trainingsprogramma is gericht op het 'investeringsrijp' maken van zowel Business Angels als ondernemers die op zoek zijn naar risicokapitaal. Verder zal er meer bekendheid worden gegeven aan de mogelijkheden van informal investment en zullen de Business Angel netwerken worden versterkt.

Het Business Angel Programma wordt beheerd door TechnoPartner. Begin 2009 wordt een gedetailleerd activiteitenplan gepresenteerd dat tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met de Business Angels Netwerken.


Noot voor de redactie,