Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Sneeuwchaos in Duitsland
Ook in ons land houdt de kans op gladheid aan
03 december 2008 - Sneeuw heeft in West-Duitsland geleid tot een chaos op de wegen. In ons land sneeuwde het in de oostelijke helft. In het Limburgse heuvelland lag woensdag zo'n 6 cm. Het KNMI verwacht ook donderdag neerslag, deels regen, deels (natte) sneeuw. In Zuid-Limburg lag ook op 4 maart 2008 's ochtend 5 à 6 cm sneeuw (foto: Kevin Ehlen, Vaals)
In Zuid-Limburg lag op 4 maart 's ochtend 5 à 6 cm sneeuw (foto: Kevin Ehlen, Vaals)
De plaatselijk gladheid houdt dus aan. Ook door opvriezing kan het de komende vierentwinig uur glad zijn (blijf de waarschuwingen van het KNMI volgen!).

Natte sneeuw
Net als het KNMI waarschuwde ook de Deutscher Wetterdienst dinsdag al voor plaatselijk gladheid door de sneeuw. Dinsdag begon het in de loop van de avond vanuit het westen te regen, maar landinwaarts ging de neerslag door de kou geleidelijk over in natte sneeuw. De overgang van regen in natte sneeuw of omgekeerd is een zeer kritische grens, die moeilijk exact te voorspellen is. Zodra er een reeële kans is op natte sneeuw wordt dat in de weerberichten vermeld. In veel gevallen wordt gesproken van regen of natte sneeuw, regen mogelijk overgaand in (natte) sneeuw of bij invallende dooi van regen mogelijk voorafgegaan door (natte) sneeuw (Meer in Nader Verklaard- natte sneeuw).

Tientallen centimeters
In Limburg bleef het langdurig sneeuwen: verschillende weerstations maten woensdag een sneeuwdek van 6 cm. Veel meer sneeuw kreeg Duitsland. In de middelgebergten viel in 12 uur tijd zo'n 5 tot 15 cm sneeuw. Meierzhagen in het westen van Duitsland noteerde 17 cm, terwijl op de Kahlen Asten in het Zwarte Woud de sneeuwlaag inmiddels is aangegroeid tot 53 cm. In combinatie met windstoten tussen 50 en 80 km/ur leidde de sneeuw dat tot grote overlast. Ook de Ardennen kregen een flink pak sneeuw, op een aantal plaatsen 10 tot 20 cm (neerslagkaartjes en actuele sneeuwhoogtes onder Verder lezen).

Waarschuwingen voor Europa zijn te vinden op www.meteoalarm.eu.

Eerste uitgave: 03-12-08