Ingezonden persbericht


Trajectum Lumen van start met lichtproject in Willibrorduskerk Utrecht

Volgend jaar krijgt Utrecht er 's avonds een attractie bij met Trajectum Lumen: een verlichte wandelroute door de binnenstad die het cultuurhistorisch erfgoed van Utrecht laat zien. Bruggen, grachten, pleinen, gebouwen en kerken worden op bijzondere manier uitgelicht. In de portiek van de Willibrorduskerk was gister een primeur te bewonderen: een eerste versie van het Trompe L'Oeil van Aldo Hoeben.

Wethouder Stadspromotie Marka Spit: "Trajectum Lumen zal er voor zorgen dat je Utrecht moet beleven bij dag én bij avond. Zowel voor inwoners als toeristen een aanwinst voor de stad." Gisteravond kregen burgemeester en wethouders en een aantal journalisten een sneak preview van hoe de eerste fase van Trajectum Lumen er eind 2009 gaat uitzien. Op elf locaties stonden kunstenaars klaar om hun ontwerp aan de hand van proefopstellingen te presenteren.

Willibrorduskerk
In de Willibrorduskerk vestigt Aldo Hoeben met een 3D-projectie via een spiegelende bol de aandacht op de pracht en praal van de kerk. In de toekomst wordt de projectie uitgebreid met meer beelden van het interieur van de kerk. De schoonheid van de kerk, die vanaf de straat niet te zien is, wordt zo ook voor het publiek op straat zichtbaar. Naast dit project was op de Kromme Nieuwegracht te zien hoe straks spiegeling van licht het effect geeft van een levende nevel boven het water. Een stukje verder op de Nieuwegracht, kon men zien hoe daar met behulp van lichtjes onder water een school zwemmende visjes wordt gesimuleerd.

Avonddecor Vrede van Utrecht
De gepresenteerde ontwerpen maken deel uit van de eerste fase van Trajectum Lumen. Het is de bedoeling dat deze ontwerpen in 2009 gerealiseerd worden. Tot aan 2013 kunnen er onderdelen aan de route worden toegevoegd. In dat jaar zal Trajectum Lumen het avonddecor vormen voor de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht.

Trajectum Lumen
Trajectum Lumen vertelt het verhaal van de zeven lagen van Utrecht, oftewel de zeven W's: water, werf, wonen, welvaart, wonderen (kerken), wet (overheid) en wetenschap. De verlichting gaat tegelijkertijd aan met de straatlantaarns en dooft om middernacht. In totaal worden met Trajectum Lumen zeven kerken, tien pleinen, acht standbeelden, vier grachten, vijf torens, twinitg bruggen en dertig straten op een bijzondere manier verlicht. Eind 2009 moet de verlichting van vijf kerken (Jacobikerk, Augustinuskerk, Janskerk, Pieterskerk en Willibrorduskerk), het stadhuis, een aantal bruggen over de Oudegracht en de Drift en van een deel van de Kromme Nieuwegracht werken.