Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

'Luister naar kinderen en ouders bij inrichten pleinen'

Kinderen, ouders en andere omwonenden moeten meer inbreng krijgen bij de inrichting van pleinen. Die boodschap gaf de deelraadscommissie Maatschappelijke Zaken 27 november mee aan portefeuillehouder Dagmar Oudshoorn. Het verst ging SP-raadslid George Verhaege, die aandrong op een proef waarbij kinderen zelf een ontwerp maken voor hun speelplek. Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) pleitte voor een prijsvraag.

Onderzoeksrapport
Aanleiding voor de discussie was de bespreking van het onderzoeksrapport 'Pleinen, woonkamer van de buurt', uitgevoerd in opdracht van het Pact op Zuid. Het rapport bevat belangrijke informatie over het gebruik van vier pleinen in de deelgemeente: het Ericaplein, Oleanderplein, Violierplein en Stichtseplein. De drie eerstgenoemde pleinen liggen in Bloemhof, het laatste in Hillesluis.

Jeugdraad
Een vertegenwoordiging van de Jeugdraad Feijenoord was uitgenodigd om in de commissievergadering te reageren op het rapport. Begeleidster Rasjhree Bahadoer vertelde dat leden van de jeugdraad op scholen aan de hand van vragenlijsten hebben gepeild hoe kinderen de pleinen gebruiken en ervaren. Woorden die veel terugkwamen in de antwoorden waren: overlast (Stichtseplein), vandalisme (Ericaplein), hekken (na schooltijd dicht) en weinig kleur.

Activiteiten
Jeugdraadslid Valentino vertelde dat veel kinderen zich niet veilig voelen op de pleinen of er van hun ouders niet mogen komen. Ze willen wél naar de pleinen, maar hebben noodgedwongen contact via msn (internet). Grote jongeren houden de voetbalpleinen bezet. Er is ook behoefte aan meer activiteiten. De Jeugdraad heeft onlangs al met jongerenwerkers uit Bloemhof gesproken. Rasjhree vulde aan dat met steun van het Jeugdfonds misschien een karavaan door de wijk kan trekken met fun en voorlichting over thema's die de jeugd aanspreken, bijvoorbeeld seksualiteit.

Toezicht
Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) zei graag te zien dat de Jeugdraad alle plannen voor de inrichting van pleinen van een advies voorziet. Henk van Rijn benadrukte dat sommige (school)pleinen, in tegenstelling tot vroeger, 's avonds en in het weekend niet meer toegankelijk zijn. Celina do Patrocinio (PvdA) onderschreef de conclusies uit het rapport. Ze herkende veel dingen uit gesprekken met moeders: onveilig, gebrek aan groen, geen toezicht. Er moet snel iets gebeuren, vindt dit raadslid: "Niet experimenteren met een pleinvereniging, maar direct aan de slag gaan!"

Complex verhaal
Oudshoorn zei in haar reactie dat het rapport zeer waardevol is. "Het is een goede aanzet om te kijken hoe we, stadsbreed, met pleinen omgaan. Het is wel een complex verhaal, want het gebruik van een plein hangt niet alleen van de inrichting af. Soms is er nauwelijks iets gedaan en wordt er volop gespeeld, soms wordt er veel gedaan op een plein en wordt het niét gebruikt."

Plein
Voor de pleinen die bij het onderzoek betrokken zijn, komen er voor de komende drie jaar pleinenteams. Deze bestaan uit professionals van woningcorporaties, de gemeente (sportstimulering, Gemeentewerken), het jongerenwerk, scholen, en de deelgemeente. Zij krijgen opdracht om ervoor te zorgen dat ook jeugd en bewoners van de wijken meepraten over het gebruik van de pleinen, gaf Oudshoorn aan. Wanneer aanpassingen nodig zijn, moet gekeken worden of er bij de corporaties, scholen, de stad of de deelgemeente middelen voor zijn.

Betalers bepalen
De commissieleden waren sceptisch over de inbreng van de jeugd en hun ouders. "De betalers bepalen", aldus Faouzi Achbar (PvdA). "De professionals maken straks de plannen", deelde Van Rijn die zorg. "Maar juist de kinderen moeten tekenen, het moeten plannen zijn van de kínderen!" Oudshoorn benadrukte dat de beroepskrachten het proces trekken, dat kan je van bewoners niet verwachten. "Maar de input halen ze bij de gebruikers."

Inrichting
"We bedoelen hetzelfde", concludeerde de portefeuillehouder. Maar de commissieleden bleven kritisch. "Wat gaat er met de adviezen uit het rapport gebeuren?", werd gevraagd. Oudshoorn benadrukte dat nog niet gezegd is dat de pleinen anders worden ingericht. "We kijken eerst of de pleinen efficiënt gebruikt worden. Als blijkt dat er ingrepen nodig zijn, gaan we budget zoeken." Ze beloofde, ten slotte, het idee van Henk van Rijn voor een prijsvraag voor het beste inrichtingsplan 'mee te nemen'.