Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Commissie kiest nog geen prioriteiten voor uitvoering Wmo

De commissie Maatschappelijke Zaken gaf 27 november nog niet de gewenste prioriteiten aan die de deelgemeente moet stellen bij de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Er werd vooral bezorgdheid geuit over de mogelijkheden om bewoners mee te laten praten over sociale samenhang en leefbaarheid. Celina do Patrocinio (PvdA) noemde ook als aandachtspunt dat allochtone Feijenoorders met een lichamelijke beperking niet gewend zijn, en door taalproblemen moeite hebben, om hulp te vragen.

Wettelijke regels
Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) merkte op dat de conceptnotitie waarover de commissie een uitspraak moest doen geen discussiestuk was, maar een opsomming van de wettelijke bepalingen. "Dan hebt u niet goed gelezen," reageerde portefeuillehouder Dagmar Oudshoorn (gesteund door commissielid en partijgenoot Faouzi Achbar), "want vanaf pagina 10 staan de prestatievelden en de prioriteiten die we willen geven aan de deelgemeentelijke invulling. U kunt nu aangeven of u het daarmee eens bent, en of u bijvoorbeeld meer nadruk wenst op ouderen, of op jeugd."

Overkoepelend
Ook Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) was kritisch: "Twee jaar geleden begon de discussie over de Wmo en naar mijn indruk heeft de deelgemeente nog geen grote stappen gemaakt op dit gebied. Ik zie vooral een voortzetting van de reguliere activiteiten." Oudshoorn wierp tegen dat de Wmo slechts een overkoepelende wet is die andere wetten vervangt. "Stérker nog, wat betreft de AWBZ is het een verkapte bezuiniging. De verwachting was dat er meer middelen zouden komen met de Wmo, maar die zijn naar de stad gegaan, niet naar de deelgemeente."

Deelgemeentefonds
De opmerking van Van Rijn dat de deelgemeenten dan bij de Coolsingel hadden moeten aankloppen, was als olie op het vuur. "Wie zegt dat we dat niet gedaan hebben?!", aldus Oudshoorn. "Ik heb u de laatste tijd geregeld geïnformeerd over de noodzakelijke herijking van het deelgemeentefonds en tot die tijd moeten we roeien met de riemen die we hebben."

Vrijwilligers
Celina do Patrocinio zei zich ook zorgen te maken omdat belangenbehartiging vaak door vrijwilligers wordt gedaan, wat het kwetsbaar maakt. Bovendien zijn veel activiteiten, zoals de Dialoogdriedaagse, eenmalig. De participatie van bewoners die de Wmo voorstaat, moet in Feijenoord nog meer gestalte krijgen, reageerde Oudshoorn. In verhouding met andere deelgemeenten zijn er bijvoorbeeld weinig cliëntenraden.

Platform Obstakel
De deelgemeente kan slechts stimuleren, stelde de portefeuillehouder, bijvoorbeeld door begeleiding van de Jeugdraad, en ondersteuning van initiatieven zoals Obstakel, het Platform Gehandicaptenbeleid Feijenoord dat in de commissievergadering een presentatie verzorgde. "Het blijft een grote zorg, want netwerken vallen snel uit elkaar. Dat zie je bij beheerscommissies van nieuwe locaties voor maatschappelijke omvang. Zodra de voorziening er is, is de prikkel weg en is er geen commissie meer."