VNG doet voorstel voor Winkeltijdenwet met behoud van koopzondagen

03/12/2008 14:38

VNG

De VNG wil dat de koppeling tussen toerisme en winkelopening vervalt. Deze koppeling is onterecht en achterhaald. De VNG komt daarom zelf met een voorstel voor wijziging van de Winkeltijdenwet (Wtw) dat recht doet aan de gemeentelijke autonomie. De discussie over het al dan niet instellen van koopzondagen gaat in de praktijk niet over het belang van het toerisme, maar over de uiteenlopende wensen van consumenten, burgers, ondernemers en maatschappelijke groeperingen. De pleit al heel lang voor volledige decentralisatie van het winkeltijdenbeleid. Het VNG voorstel vereenvoudigt de Wtw aanzienlijk, doet recht aan de dualisering van het gemeentebestuur én aan de lokale autonomie.

De belangrijkste wijzigingen zijn:


- Er is in het voorstel van de VNG standaard ruimte voor 20 koopzondagen. Dit is op dit moment nog 12 plus de mogelijkheid om een toeristisch regiem te hanteren. Het toeristisch regime wordt in het voorstel van de VNG geschrapt, hiervoor in de plaats komen algemene criteria (zie hieronder 2 a, b en c).

De tekst van het VNG voorstel voor artikel 3 van de Winkeltijdenwet luidt:

Alternatief artikel 3:


1 De gemeenteraad kan bepalen dat voor ten hoogste twintig dagen per kalenderjaar vrijstelling wordt verleend van de in artikel 2 vervatte verboden, voorzover deze betrekking hebben op de zondag, Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste of tweede Kerstdag.


2 In afwijking van het eerste lid kan de gemeenteraad bepalen dat het aantal dagen meer dan twintig bedraagt, indien zij daarbij in ieder geval de volgende belangen betrekt:

a. werkgelegenheid en de economische bedrijvigheid in de gemeente,

b. de zondagsrust in de gemeente,

c. de leefbaarheid, de veiligheid en de openbare orde in de gemeente.


3 Burgemeester en wethouders wijzen de in het eerste dan wel het tweede lid bedoelde dagen aan.


4 Het besluit van burgemeester en wethouders, genoemd in het derde lid, is een besluit in de zin van artikel 1:3 van de Algemene wet bestuursrecht.

In het VNG voorstel krijgen B? de bevoegdheid om de zon- en feestdagen aan te wijzen dus niet gedelegeerd van de raad, maar rechtsreeks toebedeeld (geattribueerd) door de wet.

De VNG vindt dat dit voorstel recht doet aan de lokale autonomie en de mogelijkheid om maatwerk te leveren. Het echte politiek -bestuurlijk debat over de openstelling van winkels op zondag moet niet gaan over of al dan niet voldoende toerisme is, maar over de afweging van belangen van de consument, het bedrijfsleven, de burgers en andere maatschappelijke organisaties. Gemeenten maken zorgvuldige afwegingen en de diverse belangen worden daarin meegenomen. Dat gemeenten hier zorgvuldig mee omgaan blijkt uit het feit dat de zondagopenstelling niet vanzelfsprekend is.

Den Haag, 3 december 2008








Vereniging Nederlandse Gemeenten