Partij van de Arbeid

Investeer in gedeelde toekomst

03-12-2008 01:35

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over integratie. PvdA Tweede-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem: Het Nederland van de toekomst is een land dat we gezamenlijk nog vorm moeten geven, maar waarin wat de PvdA betreft onze kernwaarden zo vast als een huis staan.

We zullen veel meer moeten investeren in een gedeelde toekomst, op basis van gedeeld burgerschap, aldus Dijsselbloem. Hij noemt drie factoren die volgens hem van essentieel belang zijn voor het opbouwen van een gezamenlijke toekomst, namelijk het hervinden van de rechtstaat, het bevorderen van emancipatie en het voeren van specifiek beleid. Dijsselbloem: Het Nederland van de toekomst is een land dat we gezamenlijk nog vorm moeten geven, maar waarin wat de PvdA betreft onze kernwaarden zo vast als een huis staan.

Rechtstaat
Het belang van het verdedigen van onze rechtstaat is lang zo onomstreden geweest dat we het zijn gaan verwaarlozen, concludeert Dijsselbloem. In een samenleving waar samenleven onder druk staat, waar gedeelde normen en waarden steeds minder vanzelfsprekend zijn, is het belangrijk de kernwaarden weer voorop te stellen. Hij pleit daarom voor het consequenter omgaan met belangrijke samenlevingsregels en het consequenter handhaven van deze regels: De rechtstaat, de grondwet en de grondrechten vormen een solide onderlegger voor het debat. Maar het is niet het alpha en omega van de samenleving. Onze omgang met rechten en vrijheden is zeker zo belangrijk.

Emancipatie
De emanciperende werking van onze publieke instituties schiet vaak tekort, vervolgt Dijsselbloem. Onze ambities liggen op alle fronten verder dan slechts de wettelijke geboden en verboden. Het Tweede Kamerlid benadrukt in dit opzicht het belang van effectief onderwijs, veiligheidsbeleid, jeugdzorg en arbeidsmarktbeleid. Dijsselbloem: Migratie en integratie dwingt ons onze instituties opnieuw te overdenken. Niet alleen gericht op sociaaleconomische verbetering maar ook op culturele verheffing. Elk individu dat wil emanciperen, ook als dat tegen de druk van groep, cultuur of religie in gaat, kan rekenen op onze steun.

Specifiek beleid
De PvdA is voorstander van specifiek beleid voor specifieke problemen binnen specifieke groepen, zegt Dijsselbloem: De kleurenblindheid van de overheid mag niet leiden tot blinde vlekken. Surinamers, Molukkers, Roma en Sinti zijn volgens hem allemaal groepen die van de radar van de overheid verdwenen zijn, terwijl Somaliërs en Afghanen helemaal niet in de statistieken van onderzoeksbureaus voorkomen. Hoge zelfmoordcijfers, terugvallende schoolprestaties en grote werkloosheid onder deze groepen zijn hierdoor te lang buiten beeld gebleven. Dijsselbloem: We moeten onszelf de vraag durven stellen of specifieke problemen om specifieke aandacht en beleid vraagt.

Lees hier de volledige bijdrage van Jeroen Dijsselbloem >