Afghanistan: steeds meer kinderen besmet met hiv 03 december 2008, Kabul - Officieel kent Afghanistan 504 gevallen van hiv. Een laag aantal, maar schijn bedriegt. Deskundigen denken dat in werkelijkheid in Afghanistan duizenden mensen besmet zijn met het aidsvirus. Vooral straatkinderen lopen een groot risico hiv te krijgen.

Tienduizenden Afghaanse kinderen leven op straat en komen zo in aanraking met drugs en prostitutie. Foto: Unicef Tienduizenden Afghaanse kinderen leven op straat en komen zo in aanraking met drugs en prostitutie. Foto: Unicef

Volgens Aschiana, een Afghaanse hulporganisatie voor straatkinderen, leven meer dan 70.000 kinderen op straat. Ze werken om zichzelf en hun familie te onderhouden. Aschiana-directeur Yousuf: "Deze kinderen zijn vooral kwetsbaar voor besmetting met hiv, omdat er niet openlijk gepraat kan worden over de manieren waarop hiv wordt overgedragen. Ze weten niet aan wat voor gevaren ze blootstaan." Zo rust er een taboe op homoseksuele contacten en op intraveneus druggebruik, twee manieren om hiv op te lopen.

Prostitutie en drugs
En juist met deze zaken komen Afghaanse straatkinderen in aanraking. Door dertig jaar oorlog kampt Afghanistan met gebroken gezinnen. Kinderen zijn wees, of moeten bij gebrek aan een vader die de kost verdient, zelf werken om hun familie te onderhouden. Ze bedelen op straat en kunnen zo in contact komen met bendes, die hen exploiteren in de prostitutie of hen aan een drugsverslaving helpen.

Tussen het afval liggen vaak gebruikte injectienaalden. Als kinderen zich eraan prikken, kunnen ze een hiv-besmetting oplopen. Foto: Unicef Tussen het afval liggen vaak gebruikte injectienaalden. Als kinderen zich eraan prikken, kunnen ze een hiv-besmetting oplopen. Foto: Unicef

In Afghanistan, het land waar de meeste heroïne vandaan komt, is het makkelijk om aan drugs te komen. Gebruikte spuiten liggen bovendien op straat tussen het afval dat kinderen doorzoeken voor brandstof of metaal om te verkopen. Voorlichting over de gevaren van drugsgebruik en besmette naalden ontbreekt, zodat steeds meer kinderen verslaafd raken en een hiv-besmetting oplopen.

Voorlichting van Unicef
Hoe groot de werkelijke omvang van het aantal hiv-besmettingen is, is door een gebrek aan onderzoek en hiv-tests en door de heersende taboes niet duidelijk. In elk geval zet Unicef zich sinds 2003 in Afghanistan in voor meer voorlichting over hiv en aids, in samenwerking met het ministerie van Gezondheidszorg. De voorlichting is bestemd voor religieuze leiders, imams en kinderen die leeftijdgenoten op de gevaren van hiv kunnen wijzen. Daarnaast houdt Unicef zich samen met de overheid bezig met de ontwikkeling van een nationaal plan om hiv-besmetting van moeder op kind te voorkomen.

Eind dit jaar moeten mensen in vijf centra terechtkunnen voor hulp als ze het aidsvirus hebben, of het risico lopen besmet te raken.