FNV

3-12-2008

Duurzaam inzetbaar met WAI

Vanaf vandaag kunnen organisaties werken met de officiële Nederlandse standaardversie van de Work Ability Index (WAI). Die biedt werknemers en werkgevers de kans om iemands inzetbaarheid nauwkeurig in kaart te brengen. Zo kunnen zij tijdig maatregelen nemen om vitaal en gemotiveerd te blijven en uitval of arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Het gebruik van de WAI is geregeld via stichting Blik op Werk. De FNV neemt deel aan de stichting, evenals VNO-NCW, VNG, UWV, de Landelijke Cliëntenraad, MBO-raad en Boaborea (de brancheorganisatie voor werk, loopbaan en vitaliteit).

Privacy Organisaties en instellingen mogen tegen betaling gebruik maken van de WAI-vragenlijst voor een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. De privacy van werknemers is vastgelegd in een gebruikersovereenkomst.

Werkvermogen De WAI is een vragenlijst die het werkvermogen meet, de mate waarin een werknemer lichamelijk en geestelijk in staat is zijn of haar werk uit te voeren. Via de WAI-vragenlijst maakt de individuele werknemer op vrijwillige basis een inschatting van zijn of haar werkvermogen. Het is een goede voorspeller van iemands inzetbaarheid voor nu en in de toekomst.

Één standaard De Nederlandse WAI-vragenlijst is na een grondige verkenning vastgesteld door diverse betrokken partijen, zoals werknemers- en werkgeversorganisaties en professionals op het terrein van HRM en gezondheidsmanagement. Tot voor kort waren er verschillende versies van de WAI in omloop. Vanaf vandaag kan dus één standaard worden gebruikt.