Provincie Noord-Holland

Gouden Kans 2008 voor innovator Eco-Logisch

3-12-2008

Eco-Logisch, een groothandel voor aannemers en een bouwmarkt voor eindgebruikers in duurzame bouwmaterialen, is uitgeroepen tot winnaar van de Gouden Kans 2008. Gedeputeerde Jaap Bond reikte de prijs dinsdag uit.

De Gouden Kans is het jaarlijkse evenement van Het Kansenkanon, een meerjarig innovatieprogramma van Syntens, provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. De Gouden Kans is tegelijkertijd de prijs voor de meest innovatieve onderneming van Noord-Holland.

Tien genomineerde innovatieve ondernemers streden dinsdagavond om de Gouden Kans. Uiteindelijk werd Eco-logisch met een overtuigende meerderheid uitgeroepen tot meest innovatieve ondernemer. Eco-Logisch heeft een volledig duurzame bedrijfshal, met zonnecellen als dakbedekking, windmolens op het dak en slim waterverbruik. Het pand is hierdoor volledig zelfvoorzienend. In de spannende verkiezingsrace eindigden Personal Space Technology uit Amsterdam en Royal Pride uit Wieringerwerf op respectievelijk plaats twee en drie.

Niet logisch
Ik ben totaal overvallen en verrast door deze prijs. Ik zie het als erkenning voor modern winkelieren: een winkel, groothandel en webwinkel in één, reageert de Amsterdammer Rob Bos, oprichter en directeur van Eco-Logisch. Het bedrijf maakt duurzaam bouwen laagdrempelig. De webwinkel van Bos is in anderhalf jaar tijd uitgegroeid tot de grootste van Europa in zijn soort. Hij begon met 350 producten en biedt er inmiddels ruim 2700 aan.

Inspirerend
Gedeputeerde Jaap Bond zei kort voor de bekendmaking van de winnaar dat hij elk jaar weer ontzettend geïnspireerd raakt door de vernieuwende concepten en bedrijven die ondernemers verzinnen. Hij onderstreepte nog eens het belang van het MKB voor de regionale economie.

Kennis kopen bij collega´s
De Innovatierede 2008 werd dit jaar uitgesproken door Dirk Minne Vis, regiodirecteur West van Syntens. De regiodirecteur riep MKB-bedrijven op om meer te rade te gaan bij collega ondernemers, naast grote kennisinstellingen als TNO of universiteiten. Als praktijkvoorbeeld noemde Vis de innovatievouchers, nu al in gebruik bij het bedrijfsleven, om kennis bij kennisinstellingen in te kopen. Wat hem betreft kunnen die vouchers straks ook worden gebruikt tussen bedrijven onderling. Met behulp van deze vouchers, medegefinancierd door de overheid, zouden bedrijven bij elkaar kennis moeten kunnen inkopen en elkaar zo helpen bij innovaties.

Winnaar gouden kans
Winnaar Gouden Kans ontvangt prijs uit handen van EZ-gedeputeerde Jaap Bond en Dirk Minne Vis, regiodirecteur West van Syntens

Kansenkanon
Het Kansenkanon is een innovatieprogramma, gefinancierd door de provincie Noord-Holland, Syntens en sinds dit jaar ook de gemeente Amsterdam en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het programma loopt al sinds 2004 en werd dit jaar wegens succes opnieuw met drie jaar verlengd. Doel van het innovatieprogramma is het stimuleren van de kenniseconomie in Noord-Holland, door kennisoverdracht van en naar het MKB in de vorm van contacten, netwerken en samenwerking. Het programma biedt ondernemers advies, brengt hen in contact met collega-ondernemers en kennisinstellingen, initieert en begeleidt samenwerking en levert bijdragen aan de advieskosten van experts. Kijk voor meer informatie op www.kansenkanon.nl.

Nieuwsredactie