SGP


03 - 12 - 08 | SGP wil boykot Burban II SGP wil boykot Burban II

Nu de tweede VN-conferentie tegen racisme een antisemitische manifestatie dreigt te worden, moet Nederland die bijeenkomst boycotten. De SGP dringt daar bij het kabinet op aan in schriftelijke vragen aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken.

De tweede VN-conferentie tegen racisme (âDurban IIâ) staat gepland voor april volgend jaar in Genève. Canada, de Verenigde Staten en Israël hebben al bekend gemaakt niet aanwezig te zullen zijn vanwege de dreiging dat de conferentie uit zal lopen op een eenzijdig tegen de staat Israël gerichte betoging. Dat gebeurde ook al in 2001, toen de conferentie Israël bestempelde als een racistische apartheidsstaat die zich schuldig maakt aan genocide.

De SGP wil weten in hoeverre Nederland bij de voorbereidingen van Durban II betrokken is en of Buitenlandse Zaken zich concreet heeft ingezet om een herhaling van 2001 te voorkomen. Dat dit nu toch dreigt te gebeuren, moet voor Nederland reden zijn om de bijeenkomst te boycotten, aldus Van der Staaij. Het zou het mooist zijn als dat in Europees verband zou gebeuren. Lukt dat niet, dan moet Nederland het voorbeeld volgen van onder andere de VS en Canada.

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse zaken over het boycotten van de VN-conferentie in Geneve (2009)

3 december 2008


- Kunt u ons informeren over de lopende voorbereidingen op de VN-conferentie tegen racisme in Geneve in april 2009, die een vervolg is op de VN-conferentie in 2001 in Durban?

- Welke invloed heeft Nederland op deze voorbereidingen â ook in financieel opzicht (via goedkeuring van de begroting of anderszins)? Hoe wordt deze invloed tot nu toe concreet door de minister ingevuld?
- Hoe groot acht u het risico, dat deze vervolgconferentie een herhaling gaat worden van de VN-conferentie in Durban, die uitmondde in een antisemitische manifestatie, waarbij Israel werd bestempeld als racistische apartheidsstaat die zich schuldig maakte aan genocide? Zijn er inmiddels niet gerede aanwijzingen, dat deze ongewenste herhaling een reëel risico is, gelet op circulerende ontwerpteksten voor deze conferentie?

- Is het juist, dat Canada, de Verenigde Staten en Israel reeds hebben aangegeven deze conferentie te zullen boycotten vanwege het dreigende extreem antisemitische karakter van deze bijeenkomst? Hoe beoordeelt u deze aangekondigde boycot?

- In hoeverre wordt ook op Europees niveau nagedacht over een mogelijke boycot van deze conferentie? Bent u bereid hierover een gedachtewisseling op EU-niveau te bevorderen? Zijn er inmiddels reeds Europese landen die hebben aangeduid, dat zij deze conferentie niet zullen bijwonen? Welke landen?

- Acht u het geraden dat ook de Europese Unie zich distantieert van deze VN-conferentie en derhalve deze conferentie zal boycotten? Bent u bereid om op Europees niveau te bevorderen, dat de EU niet zal deelnemen aan deze omstreden conferentie? Op welke wijze wilt u dit doen?

- Mocht de EU geen boycot willen overwegen, zal Nederland dan deze VN-conferentie vanwege haar te verwachten karakter wel boycotten?

Van der Staaij