Senternovem


03-12-2008 | Biomassa uit natuur, bos, landschap en de houtketen;

Organisatie van keten van wezenlijk belang

Het programma `biomassa uit natuur, bos, landschap en de houtketen', dat valt onder het thema Groene Grondstoffen is in de Innovatieagenda Energie opgenomen in de `shortlist' van in 2008 te starten activiteiten. Met een startbudget, dat in de zomer van 2008 vrijkwam, is sinds september een aantal `quick win'-projecten gestart, die nog dit jaar zullen zijn afgerond.

De `quick win'-projecten zijn een concreet voortvloeisel van het in juni 2008 gesloten convenant `Schone en Zuinige Agrosectoren'. Daarin is een apart hoofdstuk opgenomen over biomassa uit natuur, bos, landschap en de houtketen. Een werkgroep, waarin verschillende agrosectoren zijn vertegenwoordigd, richt zich op het uitwerken van de in dit hoofdstuk opgenomen ambities. Marleen van den Ham, van het ministerie van LNV en voorzitter van de werkgroep: "Een van die afspraken is bijvoorbeeld dat voldoende restmaterialen worden vrijgemaakt om een energiehoeveelheid van 32 PJ te kunnen produceren. Dat is genoeg om 8% van de Nederlandse huishoudens van energie te kunnen voorzien."

Mogelijkheden biomassa
Met biomassa afkomstig uit bos, natuur, landschap en houtketen kun je een heleboel dingen doen. Dan gaat het niet alleen om het opwekken van duurzame warmte en elektriciteit. Biomassa kun je - nu of in de toekomst, als de techniek verder is ontwikkeld - ook gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld transportbrandstoffen, chemicaliën en (bouw-)materialen. Sommige toepassingen zijn al redelijk vergevorderd zoals de benutting van hout voor het opwekken van warmte; andere toepassingen vergen verdere technologische innovaties. Maar daarmee is de kous niet af, stelt Van den Ham: "De technische haalbaarheid van toepassingen is slechts één schakel uit de keten en er moet nog heel wat gebeuren om alle verschillende schakels te verbinden tot een geheel."

Ketenonderdelen organiseren
"Alle verschillende ketenonderdelen moeten georganiseerd worden en wij richten ons als werkgroep op de vraag wat daarvoor nodig is", zegt Van den Ham. "Uit veel bos- en natuurgebieden kan nog veel meer biomassa worden gehaald dan nu, zonder de biodiversiteit te schaden. Maar als alles in kleine hoopjes verspreid ligt, komt niemand het ophalen. Een belangrijke vraag is dus ook: hoe kun je het met het oog op de logistiek zo optimaal mogelijk organiseren? En hoe komt een energieproducent die behoefte heeft aan biomassa in contact met een boseigenaar die van zijn `restmaterialen' af wil? Ze kennen elkaar nu nog niet. Wij helpen de keten compleet te maken door bijvoorbeeld energieproducenten en terreinbeheerders met elkaar in contact te brengen."

`Quick win'-projecten
De `quick win'-projecten die al in 2008 zijn uitgevoerd en grotendeels zijn gefinancierd vanuit de Innovatieagenda Energie hebben allemaal betrekking op stukjes uit de keten. Zo richtte een van de projecten zich bijvoorbeeld op het informeren van particuliere terreineigenaren over de mogelijkheden van biomassa: verkopen aan een energieproducent, of de biomassa zelf inzetten voor de productie van warmte of elektriciteit. Een ander project omvatte de inventarisatie van de hoeveelheid beschikbare biomassa rondom Velden. Op basis van deze inventarisatie kunnen de daar gevestigde tuinders bepalen of het zinvol is om over te stappen op een met biomassa gestookte warmtekrachtcentrale. Dit project leverde daarmee een bijdrage aan de doelstelling van het platform `Kas als Energiebron'.

Basis voor verdere innovatie
Van den Ham: "Deze `quick win'-projecten, waar overigens enorm veel belangstelling voor was, vormen een basis voor verdere innovatie binnen de keten." Op dit moment schrijft de werkgroep een meerjarenvisie en een jaarplan voor 2009. "Daarnaast zoeken we financiering voor projecten die de werkgroep in 2009 wil opstarten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het efficiënter oogsten van biomassa, het beter benutten van niet-houtige restmaterialen (zoals heide, riet en vooral: gras) en het verbeteren van raffinagetechnieken zodat de restmaterialen voor meerdere toepassingen bruikbaar zijn."