Senternovem


03-12-2008 | Het Roofclix dak: platte daken blijven wit en koel

Het basisidee is eenvoudig: zet je bedrijf in de schaduw van het eigen dak en je bespaart op de koeling. Planet Safe begon bijna drie jaar geleden een proefproject met het fenomeen `roofclixdak', met hulp van het programma Energie Onderzoek Subsidie (EOS). Het project heeft inmiddels aan belangstelling geen gebrek.

"Een roofclixdak is een dak met een spouwlaag erboven", zegt uitvinder Fred Bol van Planet Safe. "De nieuwe laag staat op voetjes van een paar centimeter hoog en `zweeft' zo boven het bestaande platte dak. Nieuw daaraan is de luchtlaag (circa 2,5 cm) tussen het nieuwe oppervlak en de oorspronkelijke dakbedekking, en het feit dat wij witte elementen gebruiken."

Demonstratieproject
EOS: Demonstratie (DEMO) subsidieerde een pilot met deze dakelementen. Daarbij werd op praktijkschaal de werking gedemonstreerd. Onder toezicht van de dakdekkersassociatie NDA werd het dak van een bestaande hal van een machinefabriek met een oppervlak van 300 m2 voorzien van de tegels. Vervolgens is gemonitord of het product aan de verwachtingen voldoet op het gebied van functionaliteit (waterdichtheid, windgevoeligheid e.d.) en energiebesparing.

Meervoudige besparing
"De dak-elementen zorgen voor een meervoudige besparing", zegt Bol. "Ten eerste wordt het oorspronkelijke (bitumen)dak minder heet, waardoor de ruimte eronder koeler blijft. Je hoeft minder moeite te doen om de binnenlucht op temperatuur te houden. Ten tweede wordt de buitenlucht vlak boven ons witte dak minder verhit dan boven een donker dak. Juist daar bevindt zich vaak de luchtinlaat van airco-installaties. Die hoeven met ons systeem dus minder hard te werken om de buitenlucht te koelen." Bol wijst daarnaast op de lagere slijtagekosten van het bestaande platte dak.

Koude lucht
In koude omstandigheden werkt de spouwlaag isolerend, zegt Bol. "De grootste afkoeling is het gevolg van koude wind die langs de dakoppervlakte blaast. Door de luchtlaag tussen roofclixdak en het oorspronkelijke dak koelt dat oorspronkelijke dak minder af." Ook op deze manier draagt het nieuwe systeem bij aan lager energieverbruik. Verder onderzoekt Planet Safe andere duurzame toepassingen. "Het zou toch mooi zijn om samen met energiemaatschappijen de panelen te voorzien van zonnecollectoren. We stoppen niet met denken bij de landsgrenzen, maar leggen ook contact in Dubai bijvoorbeeld. Daar is de energieopbrengst nog veel gunstiger."

Aanschafsubsidie
De dakelementen worden - als het aan de ondernemers ligt - op korte termijn ingevoerd op de Energielijst, zodat de aanschaf in aanmerking komt voor een Energie Investerings Aftrek (EIA).