Senternovem


03-12-2008 | Stad in beweging: eerste matchmaking-snelkookpan voor duurzame koplopers

Om duurzame ambities in tastbare daden om te zetten, hebben gemeentelijke overheden en bedrijven elkaar hard nodig. Op 17 november 2008 werden ze aan elkaar voorgesteld, tijdens de eerste matchmakingsbijeenkomst Stad in beweging, die in het teken stond van mobiliteit. Het idee voor het evenement, waar het platform Duurzame Mobiliteit van EnergieTransitie als mede-initiatiefnemer en deelnemer bij betrokken was, kwam van het Klimaatverbond.

"Het idee vloeide voort uit de constatering dat het voor koplopergemeenten soms lastig is om in contact te komen met bedrijven die koploperambities hebben op bijvoorbeeld het gebied van mobiliteit," zegt Lianda Sjerps van het Klimaatverbond, een vereniging van gemeenten en provincies die het (inter-)nationaal milieu- en klimaatbeleid versterkt. "Je kunt niet alleen maar drijven op lokale initiatieven of toevallige ontmoetingen. Bovendien: die lokale initiatieven heb je ook niet zomaar van de grond. Tussen het idee voor een fluisterstille energiezuinige bus bijvoorbeeld en het eerste operationele exemplaar zitten heel wat proefritten."

Behoefte bij bedrijven
"Ook bij ambitieuze bedrijven bestaat behoefte om gericht in contact te komen met de koplopergemeenten. Het is blijkbaar niet altijd makkelijk om de goede persoon te spreken te krijgen. Bedrijven die wilden komen, meldden zich aan via het Koplopersloket van het ministerie van Economische Zaken, dat hulp biedt aan de `koplopers' binnen ondernemend Nederland. De ondernemers en gemeente moesten vooraf duidelijk aangeven wat ze te bieden hadden en waar ze naar op zoek waren. Dat zetten we voor de deelnemers op papier, zodat partijen elkaar doelgericht konden benaderen."

Strenge selectie
"Uiteindelijk zijn 50 deelnemers geselecteerd. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar het was een bewuste keuze", vertelt Sjerps. "We vroegen naar het aanbod, de vraag en de daadkracht. Dat hielp om op de bijeenkomst succesvol en doortastend te kunnen speed-daten."

Samenwerking
Een van de aanwezige ondernemers was Wim Steenbakkers, CEO van Duracar. Op zijn kaartje stond `ik bied aan: elektrische bestelauto, ik zoek: gemeentes die milieuvriendelijk vrachtvervoer in de stad omarmen'. Steenbakkers is na afloop enthousiast: "Ik heb niet alleen de bestaande contacten met Rotterdam en andere steden kunnen intensiveren - daar komen binnenkort vervolggesprekken -, maar ook zijn er nieuwe zeer interessante matches met andere gemeentes en ondernemers bijgekomen. Bijvoorbeeld op het gebied van snelladers, nieuwe motoren en inkoop van onderdelen voor de elektrische auto. Dit succes is mede mogelijk gemaakt door de zeer ontspannen sfeer die gecreëerd was door de organisatie."

Snelkookpan door voorbereiding
Deelnemer Ilja de Wolf - hoofd afdeling Wegen en Riolering van de gemeente Apeldoorn - is zeer te spreken over het voorwerk dat van deelnemers was gevraagd: "Tijdens de bijeenkomst hielp het feit dat partijen al hadden aangegeven op welk terrein ze actief waren, en ook wat ze in dat vakgebied te bieden hadden. Dat werkte heel vlot. Daardoor werd het een soort snelkookpan. Ik liep naar buiten met vijf nieuwe aanbieders in mijn binnenzak. Wie bij dit speeddaten een blauwtje loopt, kent het vak van versieren niet."