Senternovem


03-12-2008 | Tender `Naar energieneutraal wonen'

Minimaal 45% CO2-reductie

Om innovatieve projecten in de gebouwde omgeving te ondersteunen is de pilottender `UKR Naar energieneutraal wonen' uitgeschreven. Het ministerie van VROM heeft in dit kader 7,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het initiatief voor de tender kwam van het Platform energietransitie in de Gebouwde Omgeving (PeGO), onderdeel van EnergieTransitie.

"De werkgroep innovatie van PeGO is erop gericht dat de CO2-uitstoot in de woningbouw in een aantal stappen omlaag gaat, van 45% naar 60% naar 80% ten opzichte van 1990", vertelt coördinator Freek Smedema van SenterNovem. "Voor de pilottender was de voorwaarde dat de projecten moeten leiden tot minimaal 45% CO2-reductie door gebouw- en gebruikersgebonden maatregelen. Dan gaat het zowel om maatregelen op het gebied van isolatie, warm tapwater en verwarming als om maatregelen die het bewonersgedrag beïnvloeden en ervoor zorgen dat zij minder elektriciteit verbruiken. Denk hierbij aan verlichting die automatisch uitschakelt of een systeem dat de standby-functie van apparaten blokkeert."

Energieprestatie woningen verbeteren
Een andere belangrijke voorwaarde van de tender was dat de projecten moeten zorgen voor een goede energieprestatie van de betreffende woningen", vervolgt Smedema. "Als het gaat om bestaande woningen, moet de woning energielabel A of hoger krijgen in plaats van energielabel C of slechter. Voor nieuwe woningen geldt dat de EPC lager moet zijn dan 0,55. De wettelijke eis is overigens een EPC van maximaal 0,8."

Nauwkeurig selectieproces
Smedema: "Verder hebben we gekeken naar het herhalingspotentieel, kortom de mogelijkheid dat het project ook op andere locaties uitgevoerd kan worden. De aanvrager moest kunnen aangeven hoe hij zelf het project kan opschalen en hoe de CO2-uitstoot stapsgewijs verminderd kan worden naar 80%. Ook was de bereidheid van de aanvrager van belang om de opgedane kennis en ervaring te delen, bijvoorbeeld door presentaties te geven of te participeren in een breed netwerk van vernieuwers op het gebied van energiebesparing in de gebouwde omgeving."

`Passief huis'-concept
Een van de gehonoreerde projecten is de bouw van 61 woningen volgens het zogeheten `passief huis'-concept door woningstichting Aramis Allee Woningen uit Roosendaal. De woningen, variërend van starterswoningen tot woonwerkeenheden, verbruiken per jaar voor de ruimteverwarming maximaal 1,5 m3 gas per vierkante meter. "Vergelijkbare nieuwbouwwoningen die voldoen aan de eisen van het bouwbesluit kennen een aanzienlijk hoger verbruik. Gemiddeld verbruiken deze woningen zo'n drie keer zoveel gas per vierkante meter", vertelt Ad van Reekum, projectmanager van Aramis Allee Wonen.

Innovatief project
Aramis Allee Wonen heeft subsidie ontvangen vanuit de tender `UKR Naar energieneutraal wonen' vanwege het innovatieve karakter van het ingediende project. De gunstige energieprestatie is mogelijk door de toepassing van drievoudig glas, een zeer grote mate van luchtdichtheid en een hoge thermische isolatie. De dikte van de isolatielaag ligt bij een passief huis tussen 35 en 40 cm tegen 10 cm in `conventionele' nieuwbouw. Ook is Aramis Allee Wonen een van de eerste woningbouwcorporaties in Nederland die op zo'n grote schaal woningen gaat bouwen volgens het `passief huis'-concept. Tot slot is er een CO2-reductie voorzien van 60% ten opzichte van 1990.

Warmteterugwinning en zonneboiler
Het `passief huis'-concept voorziet in mechanische isolatie: het ventilatiesysteem voert de `verbruikte' binnenlucht naar buiten en onttrekt warmte aan deze lucht. Van Reekum: "De teruggewonnen warmte verwarmt de verse en koudere buitenlucht die naar binnenkomt. Een zonneboiler levert de eventueel benodigde extra warmte. Niet alleen speelt deze boiler een rol in de ruimteverwarming, ook de verwarming van het tapwater vindt plaats via het zonneboilervat. Bovendien worden de woningen voorzien van zogeheten `hotfills'. Dit zijn warmwateraansluitpunten voor onder meer vaatwassers en wasmachines."