Senternovem


03-12-2008 | Visie Shell op energietransitie: ieder voor zich, of samenwerken?

Op 24 november presenteerde Ewald Breunesse, manager Energietransitie Shell, lid van EOS en lid van het platform Duurzame Mobiliteit, op uitnodiging van SenterNovem twee energietransitiescenario's naar 2050. De keuze is tussen `ieder voor zich' (Scramble) of `planmatig samenwerken' (Blueprints). Shell bepleit het tweede scenario en ziet daarbij een belangrijke rol voor de overheid.

De scenario's die Shell voor ogen heeft, zijn gebaseerd op `drie harde waarheden': in 2050 zal de vraag naar energie verdubbeld zijn, de bestaande, relatief goedkope bronnen (olie, gas, kolen) kunnen die vraag niet bijhouden en voorlopig blijven de emissies van broeikasgassen oplopen. Breunesse maakt duidelijk dat grote veranderingen op energiegebied aanstaande zijn en presenteert de visie van Shell hierop: de beide energietransitiescenario's.

Scramble en Blueprints
Breunesse: "Scramble is in feite een `wedstrijd zonder spelregels', `ieder voor zich'. Dit scenario draait om de angst om welvaart in te leveren en om het idee dat we zo min mogelijk afhankelijk moeten zijn van andere landen. Het is erg opportunistisch en nationalistisch. Blueprints daarentegen, waar Shell voor pleit, gaat uit van `energy security'. In dit scenario gaat het om het balanceren van de energievraag en om duurzaamheid. We gaan uit van een geleide, planmatige weg waarbij we internationaal samenwerken en coalities vormen. Een goed voorbeeld is de samenwerking van de C40 steden. In het Blueprints-scenario is onder meer het aandeel van duurzame energie en van CCS hoger dan in het Scramble-scenario."

Bijdrage Shell aan Blueprints-scenario
Shell heeft een aantal stappen gezet om het gewenste scenario dichterbij te brengen. Voorbeelden daarvan zijn het verhogen van de efficiency van de eigen bedrijfsvoering, het verminderen van de CO2-uitstoot en het (mede) mogelijk maken van CCS. Daarnaast stimuleert Shell technische ontwikkeling door twee Research & Development-centers in Nederland en ontwikkelt het `tools' voor energiebesparing, in de vorm bijvoorbeeld van een bijdrage aan `Het nieuwe rijden'. Ook de nauwe samenwerking met overheden op het gebied van energietransitie en met bedrijven als Philips en IBM passen binnen de voor Blueprints noodzakelijke stappen.

Rol overheid
Om het Blueprints-scenario mogelijk te maken adviseert Shell de overheid een aantal maatregelen te nemen. De belangrijkste zijn het invoeren van een marktgericht, internationaal handelssysteem van CO2-emissierechten (`Cap and Trade') en inzetten op duidelijke doelen voor CO2-afvang en -opslag. Carbon Capture and Storage (CCS) moet onderdeel gaan vormen van het CO2-handelssysteem. Breunesse: "Zolang CO2 `gratis' is en zolang de overheid bedrijven niet verplicht stelt om CO2 op te slaan, zal er niets gebeuren."

Realistische beloften
Verder benadrukt Breunesse het belang van realistische beloften op het gebied van energietransitie. Een goede discussie over wat we als maatschappij willen en wat er op welke termijn waar te maken is, is hierbij essentieel. Daarnaast is het nodig in de transportsector maatregelen voor een betere brandstofefficiënte te treffen en heeft ook in de gebouwde omgeving energie-efficiëntie prioriteit, aangezien er veel energieverspilling plaatsvindt. Regelgeving op dit gebied is noodzakelijk."

Belang van regelgeving en subsidie
Breunesse: "De komende vijf jaar zijn essentieel voor het Blueprints-scenario. De overheid speelt een belangrijke rol bij het bepalen van goede, keiharde normen en in het stimuleren van innovatieve projecten door middel van subsidies. Zo heeft de overheid een markt gecreëerd voor biomassa die zonder ondersteuning niet van de grond zou zijn gekomen. Verder benadrukken we in EOS-verband altijd het belang van opschaling. Om echt verschil te kunnen maken, is het van belang dat innovaties commercieel haalbaar zijn, zodat toepassing ervan op grote schaal mogelijk is."