Senternovem


03-12-2008 | `Week van de Koude' vraagt aandacht voor duurzamer koelsystemen

De `Week van de Koude', van 25 tot en met 27 november, stond in het teken van duurzaamheid. De doelen voor 2020 van het klimaatbeleid zijn ambitieus. We moeten dus aan de slag, maar hoe gaat dat in de wereld van de koeltechnici? Kan er in de koelsectoren 20% op duurzame wijze plaatsvinden? SenterNovem heeft als motto `Koudetechniek verandert ingrijpend'. Is de markt er klaar voor?

"De Week van de Koude is georganiseerd om de doelen voor 2020 en de praktische mogelijkheden op met de markt te bespreken", vertelt Maus Dieleman, projectadviseur van het programma Energie Onderzoek Subsidie (EOS) van SenterNovem, één van de organisatoren. "We maken op steeds grotere schaal gebruik van koeling, in ict-datacenters, in de industriële `foodsector', in de koel- en vriesopslag, de supermarkten en de klimatisering in gebouwen. Omdat de toepassingen per sector verschillen, kwam tijdens de Week van de Koude elke dag een andere sector aan bod." SenterNovem presenteerde zich aan de markt met vijf programma's waarin koude een belangrijk verbindend thema is.

Mogelijkheden voor alle marktsegmenten
"Per sector hebben we aandacht besteed aan de mogelijkheden en kansen", zegt Dieleman. "Zo is koeling in de zorgsector en in de scholen nog niet echt doorgedrongen, maar is daar wel een sterke groei voorzien. Wij creëren daar draagvlak voor het maken van duurzame keuzes. In de utiliteitsbouw zijn innovatieve partijen al volop bezig om duurzame koelsystemen toe te passen. Wij stimuleren uitvinders om met nóg slimmere systemen te komen. In de `foodsector' en vleesverwerkende industrie zijn veel mogelijkheden om gebruik te maken van energiezuinige koelsystemen, door over te stappen op systemen met natuurlijke koudemiddelen. Daarbij speelt de verplichting dat koudemiddel R22 (freon) vanaf 2010 niet meer gebruikt mag worden. Het uitfaseren van R22, plus de beschikbaarheid van moderne energiezuinige koelsystemen, de huidige hoge energieprijzen en de ambitie van het klimaatbeleid bieden samen veel kansen voor bedrijven."

Veel belangstelling voor duurzaamheid
Het animo voor de Week van de Koude was groot. Dieleman: "Marktpartijen zijn erg geïnteresseerd in de mogelijkheden en presenteren graag hun ambities. Dat geldt ook voor het koudevakblad `RCC Koude & Luchtbehandeling', dat in het kader van de Week van de Koude een dubbeldik themanummer over duurzame koeling en natuurlijke koudemiddelen kwam, dat in een extra hoge oplage verscheen. Het blad onderstreepte dat nu hét moment voor de verduurzaming van de koudetechniek is aangebroken."

Meer informatie

Koudetechniek verandert ingrijpend