Senternovem


24-11-2008 | Maatregelen tegen sluiting MIA en Vamil

Een wijziging in de budgetteringssystematiek voor de MIA en Vamil moet tussentijdse sluiting van de MIA en Vamil voorkomen. Uitgangspunt van de nieuwe budgetteringssystematiek is dat een budgetoverschrijding in het ene jaar kan worden gecompenseerd met een budgetonderschreiding in andere jaren.

Aan het eind van de jaren 2006 en 2007 zijn de MIA en de EIA tijdelijk buiten toepassing gesteld vanwege een (dreigende) budgetoverschrijding. Hetzelfde is in 2007 gebeurd ten aanzien van de Vamil. Tijdens het najaarsdebat in december 2007 heeft de Tweede Kamer aangegeven niet gelukkig te zijn met deze procedure. De minister van Financiën heeft in dat kader de toezegging gedaan om de regelingen MIA, EIA en VAMIL te analyseren.

Als resultaat van deze analyse is de budgetteringssystematiek voor deze regelingen aangepast. De hoogte van de budgetuitputting is sterk afhankelijk van de gestelde eisen in het betreffende jaar. Door nu het evenwicht tussen de gestelde eisen en het beschikbare budget aan de hand van een meerjarig beeld vast te stellen, kan een eventuele overschrijding van het budget worden gespreid over meerdere jaren en kan tussentijdse sluiting worden voorkomen.

Downloads

memorie van toelichting budgetteringssystematiek