Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


03 dec 2008

Veilig uitgaan in Doetinchem door toezicht

De veiligheid in het uitgaanscentrum van Doetinchem is in het laatste anderhalve jaar toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek naar het werk van het Horecapreventieteam Doetinchem.

Uit het onderzoek 'Van het eerste biertje tot de laatste stap' blijkt dat jeugdtoezichthouders en politie constateren dat het aantal geweldsdelicten én de ernst van de incidenten is afgenomen. Dit is volgens hen een direct gevolg van het Horecapreventieteam en de actieve handhaving van de horecaverboden.

Ook de samenwerking tussen de jeugdtoezichthouders en de horeca en de portiers heeft goede resultaten opgeleverd. Vechtpartijen in horecazaken worden of in de kiem gesmoord of snel opgelost. Eenmaal op straat worden de agressieve partijen door de politie opgevangen om te voorkomen dat de vechtpartij daar verder gaat.

Kritische geluiden

Toch zijn er ook enkele kritische geluiden. Zo kan de afstemming tussen politie, nachtwachten en jeugdtoezichthouders beter. Ook zijn de nachtwachten een zwak punt in het team, omdat het werkervaringsplaatsen zijn. Na een jaar stromen zij door naar regulier werk en gaat de kennis en ervaring verloren.

Sinds april 2007 is in Doetinchem het Horecapreventieteam actief. Begin 2008 is Advies- en Onderzoeksgroep Beke door de gemeente Doetinchem en het ministerie van Binnenlandse gevraagd om een onderzoek te doen naar de revenuen van dit Horecapreventieteam. Als bijprodukt van het onderzoek is er een handleiding voor andere gemeenten gemaakt. Deze handleiding is te gebruiken als goed voorbeeld om uitgaansoverlast aan te pakken.

Het Horecapreventieteam heeft als taak de veiligheid in het uitgaansleven van Doetinchem te bevorderen. In het multidisciplinaire team werken politie, jeugdtoezichthouders en nachtwachten samen.