Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


03 dec 2008

Wet BIBOB uitgebreid

Vastgoedtransacties, speelautomaten en headshops gaan onder de wet BIBOB vallen. Dit laten de ministers Ter Horst (BZK) en Hirsch Ballin (Justitie) weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Onderzocht wordt nog hoe ook belwinkels onder een vergelijkbaar controlesysteem kunnen vallen. Het is namelijk lastig om ze onder de wet BIBOB te laten vallen, omdat er voor belwinkels geen vergunning nodig is.

Wet BIBOB
Met de wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur (BIBOB) is het mogelijk dat overheden de achtergrond van een bedrijf of persoon onderzoeken, voordat een vergunning of een subsidie wordt gegeven of een overheidsopdracht wordt gegund. Als er sprake is van criminele antecedenten of onduidelijke financiële constructies kan de vergunning, subsidie of opdracht worden geweigerd. Dit moet verwevenheid van de boven- en onderwereld tegengegaan en daarmee voorkomen dat de overheid ongewild criminaliteit ondersteunt.

Bij het onderzoek naar de achtergrond van een bedrijf of persoon kan de gemeente hulp vragen aan het landelijk bureau BIBOB, dat een advies uitbrengt.

Veranderingen
Naast de al genoemde uitbreiding kondigen de ministers ook nog een aantal veranderingen aan om het gebruik van de wet BIBOB gemakkelijker te maken. Zo komt er een landelijk register met alle uitgevoerde BIBOB-onderzoeken van de laatste twee jaar en wordt het verstrekken van justitiële en strafvorderlijke gegevens aan bestuursorganen uitgebreid naar alle BIBOB-sectoren.

Om de rechtsbescherming te verbeteren kunnen daarnaast in de toekomst de aanvragers van de subsidie, vergunning of opdracht en eventuele externe bezwarencommissies onder voorwaarden een afschrift krijgen van het advies van het landelijke bureau BIBOB. Ook wordt mogelijk gemaakt dat regionale informatie- en expertisecentra in hun ondersteunende rol in opdracht van deelnemende gemeenten BIBOB-adviezen kunnen aanvragen en inzien.