Gemeente Borsele

Betere ontsluiting Borssele-dorp

De wegenstructuur in het buitengebied van Borssele wordt aangepast. Hierdoor verbetert de veiligheid rondom de kerncentrale, maar ook de ontsluiting van het dorp Borssele. Waterschap Zeeuwse Eilanden, het havenschap Zeeland Seaports, de provincie Zeeland, N.V. EPZ en de gemeente Borsele bereikten eerder deze week overeenstemming over de aanpassing en de financiering. De partijen tekenen hiervoor binnenkort een intentieverklaring.

De IPPAS commissie van het internationale atoomagentschap IAEA nam eind 2005 de beveiligingsmaatregelen van de kerncentrale onder de loep. Een van de aanbevelingen was het verruimen van het observatiegebied van de kerncentrale. In het rapport âAanpassing wegenstructuur buitengebied Borsseleâ staat te lezen wat de praktische consequenties zijn voor het verruimen van het gebied voor de wegen rondom de kerncentrale.

Met deze aanpassing verbetert bovendien de bereikbaarheid van het dorp Borssele. Zo worden enkele wegen verbreed en komt er een vrijliggend fietspad. Hierdoor neemt ook de verkeersveiligheid toe. De kosten van de nieuwe wegenstructuur bedragen 1,5 miljoen euro. Waterschap Zeeuwse Eilanden en Zeeland Seaports betalen beide â¬200.000. Provincie Zeeland draagt â¬150.000 bij. Zowel EPZ als de gemeente Borsele betalen â¬100.000. Bij het ministerie van VROM is subsidie aangevraagd voor de andere helft van de kosten.

De aanpassing van de wegenstructuur is in goed overleg met de dorpsraad Borssele en de plaatselijke ondernemers tot stand gekomen. Zij zijn al in een vroegtijdig stadium betrokken bij dit traject.

Aanpassing wegenstructuur buitengebied Borssele, eindrapport auteur: Koos Louwerse