Gemeente Abcoude


Werken aan het centrum

De gemeente Abcoude heeft de herinrichting van het centrum van Abcoude aanbesteed als een design en construct contract. Dit is een sterk opkomende werkwijze die bij steeds meer gemeenten gehanteerd wordt. De basis van deze werkwijze is dat er één partij is die verantwoordelijk is voor zowel het ontwerp als voor de uitvoering van het project.

De reden dat Abcoude heeft gekozen voor deze werkwijze is met name financieel. Provincie Utrecht had toegezegd een subsidie te verlenen van ruim EUR 1.9 miljoen euro, mits de werkzaamheden nog in 2007 zouden beginnen. Door te kiezen voor een design en construct werkwijze is dit gelukt. De gemeente Abcoude kan gebruik maken van de beloofde subsidie.

Een prettige bijkomstigheid van de design en construct werkwijze zijn de korte lijnen en efficiënte werkwijze. In een meer klassieke werkwijze wordt eerst een bureau gezocht dat verantwoordelijk is voor het ontwerp. Daarna voert een aannemer het ontwerp uit. Dit is een intensief traject, waarbij de gemeente veel tijd kwijt is bij het maken en afstemmen van afspraken. Wanneer niet alles volgens plan verloopt ontstaat de situatie waarin aannemer en ontwerper elkaar de schuld geven van de manier waarop het loopt. Het kiezen voor design en construct scheelt de gemeente tijd en dus geld. Een ander belangrijk voordeel is dat de werkzaamheden beter geïntegreerd kunnen worden. De ontwerpbeslissingen kunnen door de afdeling die ze daadwerkelijk gaat bouwen direct op hun haalbaarheid getoetst worden. Daarnaast is er maar één aanspreekpunt over de voortgang en kwaliteit van het geleverde werk. Ook dit versnelt het werkproces.
---

3 december 2008