Hoogheemraadschap van Rijnland


droge voeten en schoon water

Rijnland en Aalsmeer werken samen aan droge voeten en schoon water

Op 26 november 2008 ondertekenden hoogheemraad Maria Rosendal van het hoogheemraadschap van Rijnland en wethouder Ronald Fransen van de gemeente Aalsmeer een afvalwaterakkoord. De organisaties gaan nauw samenwerken bij het beheer en de afstemming van riolering, een taak van de gemeente, en de zuivering van afvalwater, een taak van het hoogheemraadschap. Doel is een efficiënter beheer van de afvalwaterketen: het geheel van inzamelen en zuiveren van afval- en hemelwater. Hiermee geven Aalsmeer en Rijnland invulling aan het bestuursakkoord Waterketen Noord-Holland. Het hoogheemraadschap gaat met meer gemeenten in zijn gebied een afvalwaterakkoord sluiten.

akkoord tussen gemeente en hoogheemraadschap

Samenwerking hoogheemraadschap en gemeente

Door de komende jaren in de hele gemeente verhard oppervlak (wegen, pleinen, daken) van de riolering af te koppelen gaat minder regenwater naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Dit beperkt de benodigde uitbreiding van de zuiveringsinstallatie Aalsmeer, wat leidt tot een totale kostenbesparing van ca. EUR 1,4 mln. Door afspraken te maken over de financiering van de maatregelen op de zuiveringsinstallatie en in het rioolstelsel, zijn zowel de gemeente als het hoogheemraadschap voordeliger uit.

Onder meer de ontwikkeling van bedrijventerrein Green Park Aalsmeer maakt uitbreiding van de zuiveringsinstallatie Aalsmeer noodzakelijk. Naar verwachting is deze uitbreiding in 2013 klaar. Het afkoppelen van verhard oppervlak vindt in de zelfde periode plaats. Hierbij treft de gemeente op diverse plaatsen voorzieningen, waardoor schoon regenwater niet meer via het riool naar de zuiveringsinstallatie gaat, maar rechtstreeks naar het oppervlaktewater.

De besturen van de gemeente en Rijnland hebben ingestemd met de plannen. Niet alleen op het gebied van afvalwater gaan gemeente en hoogheemraadschap samenwerken, maar ook op het gebied van grondwater, waterbeheer, waterrecreatie en de communicatie daarover. Hiertoe is onlangs het waterplan voor Aalsmeer vastgesteld, op basis waarvan tussen 2008 en 2015 circa zeventig maatregelen worden uitgevoerd.

(persbericht 3 december 2008)
'Droge voeten, schoon water!'