Gemeente Stadskanaal

De gemeente wil een schetsontwerp voor de herinrichting van de Oude Markt en de Hoofdstraat in Stadskanaal. Daarvoor heeft het college van B&W aan adviesbureau BugelHajema opdracht gegeven.

De gemeente maakt hiermee een concreet begin met de uitwerking van de nieuwe centrumvisie voor de kern Stadskanaal. BugelHajema betrekt de ondernemers uit dit deel van het centrum bij de definitieve planvorming. Ook betrekt BugelHajema hierbij een aantal jongeren, die voor het project `Water wijst de weg' al eerder hebben meegedacht over het mogelijke ontwerp.

Naast het schetsontwerp zal BugelHajema ook een zogenaamd beeldkwaliteitplan opstellen voor de Hoofdstraat. Het gaat om twee plannen; één voor de dagsituatie en één voor de nachtsituatie. Het plan beschrijft door middel van sfeerbeelden hoe de Hoofdstraat er uit zou kunnen zien, zowel overdag als bij nacht met verlichting. Op die manier krijgen eigenaren en ondernemers inzicht in de noodzaak om ook de gevels aan te pakken.

Op de lange termijn wil de gemeente komen tot een compacter centrum in Stadskanaal. De gemeente stimuleert ondernemers die nu nog versnipperd zijn gevestigd om zich te vestigen in het kernwinkelgebied. De gemeente wil daarom aan de huidige bestemming van winkelpanden een wijzigingsbevoegdheid naar wonen toevoegen.

Een regiegroep zal in de toekomst (particuliere) initiatieven in het centrum gaan begeleiden en stimuleren. In de regiegroep zitten een architect, een vertegenwoordiger van de ondernemers en de gemeente.
* 03 december 2008