Politie Zaanstreek-waterland

20 voetbalsupporters aangehouden na rellen

Volendam, 03-12-2008

20 Voetbalsupporters aangehouden na rellen

Volendam, 21 november 2008, 20.18 uur

De politie heeft sinds de ongeregeldheden voorafgaand aan de wedstrijd FC Volendam - Roda JC op vrijdag 21november 2008, 20 verdachten aangehouden en gehoord. Zij worden allen verdacht van openlijke geweldpleging tegen personen en goederen. Een aantal wordt tevens verdacht van opruiing.

De ongeregeldheden begonnen toen Rodasupporters zich in het centrum van Volendam hadden verzameld en in goede sfeer met Volendam supporters in de horeca verbleef. Geheel onverwachts belaagde een groep van dertig Volendammers de Limburgers en er ontstond een massale vechtpartij.

De politie, die zoals gebruikelijk met vijftien agenten aanwezig was, mobiliseerde snel nog 35 agenten extra, plus hondengeleiders uit Amsterdam. De politie probeerde de vechtende partijen uit elkaar te halen. Vervolgens zochten de Volendamse supporters de confrontatie met de politie. Daarbij raakten vijf politieagenten licht gewond.

Na afloop van de wedstrijd zorgde de politie er voor dat de supporters van Roda JC het stadion verlieten en in gereedstaande bussen richting Limburg stapten.

De Volendam supporters konden via één uitgang het stadion verlaten. De politie heeft daarbij foto- en video-opnamen gemaakt. Drie Volendamse en 1 Limburgse verdachte zijn meteen aangehouden op 21 november. Vijftien verdachten werden ontboden en aangehouden in het politiebureau en 1 verdachte werd thuis aangehouden.

De verdachten die zijn gehoord zijn tussen de 16 en 28 jaar oud en op 3 na afkomstig uit Volendam. Eén 18-jarige Volendammer is in bewaring gesteld. Hij wordt ervan verdacht een agent te hebben verwond. Twee 16-jarigen zouden via de MSN met een RODA-JC-supporter ruim voorafgaand aan de wedstrijd een gewelddadig treffen hebben opgezet tussen beide supportersgroepen.

Drie minderjarige verdachten zijn voor de Rechter-commissaris geleid en onder voorwaarden weer in vrijheid gesteld. Zij mogen zich - vooruitlopend op ander te nemen maatregelen- 3 maanden niet in de omgeving van het stadion van Volendam ophouden. Allen zullen zich op een later tijdstip voor hun daden moet verantwoorden. De schade aan onder meer de bus van de Roda supporters, waar een steen door een ruit werd gegooid, zal worden verhaald evenals de schade opgelopen door de politieambtenaren.