Politie Amsterdam-Amstelland



Controleacties zeer succesvol / Amsterdam (03/12/08)

Politie Amsterdam-Amstelland is tevreden over het resultaat van de controleacties die zijn gehouden van donderdag 27 november tot en met woensdag 3 december. De criminaliteitscijfers in de districten Centrum en Oost daalden met 20 tot 30 procent.

De politie begon op donderdagmiddag met de acties met het algemeen doel: terugdringen en aanpakken van criminaliteit. Op twee vaste locaties en met meerdere flexibele posten werden voertuigen en personen gecontroleerd. Naast controles in het openbaar vervoer, preventief fouilleren en controle met de catch-ken, werd ook stevig ingezet op controle van scooters en hun berijders.

Uit criminaliteitscijfers is gebleken dat in veel gevallen de scooter als vluchtmiddel wordt gebruikt bij misdrijven. De bekendste daarvan zijn overvallen en diefstallen uit auto's, beter bekend als de "Italiaanse methode". Alleen al door de aanwezigheid van motorrijders van de politie werden in het begin van de actieweek bij drie van deze misdrijven, de verdachten direct aangehouden. In totaal zijn er ruim 850 scooters gecontroleerd en werden de gegevens vastgelegd waarbij het voertuig ook werd gefotografeerd. Een selectie hiervan zal, conform afspraken met het Openbaar Ministerie, beschikbaar blijven voor de politie.

Er werden 111 verdachten aangehouden waarvan 62 voor diverse misdrijven en overtredingen. 49 Personen stonden gesignaleerd waarvan twee een langdurige celstraf open hadden staan van respectievelijk 100 en 199 dagen. Verder schreven agenten bijna 1600 bekeuringen uit, voornamelijk voor verkeersovertredingen.

Met het eindigen van de actie zijn de controles niet gestopt. De politie gaat verder met deze aanpak om vooral delicten als overvallen, straatroven en diefstallen te bestrijden.