Gemeente Den Haag

Datum: 3 december 2008



Voortgangsrapportage Actieprogramma Jeugd 2007/2010 Jeugdbeleid Gemeente Den Haag op koers

Van de 43 actiepunten uit het Actieprogramma Jeugd zijn op dit moment 24 actiepunten gerealiseerd. Ruim halverwege de collegeperiode ligt het gemeentebestuur dus goed op koers.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): 'De inzet is om Haagse jongeren een beter perspectief te bieden. We willen jong talent de kans geven zich te ontwikkelen en problemen rond het opgroeiende kind aanpakken. We hebben daarmee onmiskenbaar vooruitgang geboekt.'

Het Actieprogramma Jeugd zet met 49 miljoen euro fors in. De resultaten worden nu zichtbaar. Het aantal voortijdige schoolverlaters in de gemeente Den Haag daalde het afgelopen jaar met tien procent. Eerder deze collegeperiode werd schooluitval al gehalveerd.

Een belangrijk punt is ook de ontwikkeling van de Haagse Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Eén plek waar alle zorg voor het opgroeiende kind van 0-19 jaar samenkomt en samenwerkt. In juni 2008 is het eerste Haagse CJG groots geopend in het stadsdeel Laak. Volgend jaar openen nog eens vijf CJG's de deuren. En in 2011 zal ieder stadsdeel een eigen CJG hebben.

Ook op het gebied van jeugdparticipatie is positief resultaat te melden. De gemeente Den Haag bindt jongeren niet alleen aan de stad met aantrekkelijke voorzieningen, maar betrekt hen via de Haagse Jongerenambassadeurs actief bij politieke besluitvorming. De inzet om jongeren te laten meedoen, meedenken én meebeslissen wordt ook landelijk erkend. Minister Rouvoet roemde de gemeente Den Haag onlangs als één van de koplopers op het gebied van jongerenparticipatie.

Wethouder Sander Dekker: 'We zijn er nog niet, maar dat we een flinke stap vooruit hebben gedaan is zeker.'