Vereniging Eigen Huis: self-fulfilling prophecy dreigt voor woningmark

03/12/2008 16:52

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: self-fulfilling prophecy dreigt voor woningmarkt

Snelle overheidsmaatregelen noodzakelijk

Amersfoort, 3 december 2008

De Eigen Huis Marktindicator daalt in november naar de laagst geregistreerde waarde in de afgelopen jaren (waarde 68, waarbij 100 de neutraalwaarde is). De Nederlandse bevolking heeft steeds minder vertrouwen in de woningmarkt. Een ruime meerderheid (55%) van de eigenwoningbezitters vindt dat de overheid maatregelen moet nemen om de woningmarkt te ondersteunen. Het wachten is op een pakket maatregelen dat eerder door de Minister van WWI is aangekondigd. Zonder adequate maatregelen van de overheid dreigt een 'self-fulfilling prophecy' voor de woningmarkt. Dit staat in de nieuwste uitgave van 'Woonpeil', een maandelijks bericht van Vereniging Eigen Huis over ontwikkelingen op de woningmarkt.

Maatregelen nodig om het tij te keren

Maatregelen van de overheid moeten de woningmarkt weer in beweging brengen en het vertrouwen van kopers en financiers ondersteunen. Op dit moment dreigt een ernstige teruggang op de woningmarkt die ook grote gevolgen zal hebben voor de economie. Vereniging Eigen Huis heeft eerder twee maatregelen voorgesteld om het tij te keren. Het gaat om een tijdelijke halvering van de overdrachtsbelasting en een verhoging van de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De vereniging heeft hier nog geen reactie op gekregen van het kabinet.

Somber over toekomst woningmarkt

Ondertussen sombert de Nederlandse bevolking over de situatie die is ontstaan als gevolg van de kredietcrisis. De helft van hen vindt het op dit moment geen goed moment om een huis te kopen. Een halfjaar geleden was dit nog maar 36%. Het aantal Nederlanders dat denkt dat de huizenprijzen in het komende jaar zullen dalen, neemt snel toe. In september was dat nog 13%, in november is het percentage als gevolg van de dramatische ontwikkelingen in de kredietcrisis al gestegen naar 31%. En dat terwijl de economische uitgangspunten voor de woningmarkt nog steeds redelijk goed zijn: hypotheekrente, werkgelegenheid, financiële positie van huishoudens, enz.

Negatieve spiraal voorkomen

Als geen maatregelen worden genomen om het vertrouwensgebrek onder consumenten te compenseren, leidt dat tot een negatieve spiraal op de woningmarkt. Meer dan de helft (56%) van de eigenwoningbezitters verwacht inmiddels dat de Nederlandse economie in een recessie zal komen. In een maand tijd is dit percentage met ruim tien procentpunten gestegen. Eigenwoningbezitters zijn ook vaker van mening dat de woningmarkt op korte termijn zal instorten: 26% in september en 34% in november. Vereniging Eigen Huis dringt er bij de overheid op aan een negatieve spiraal te voorkomen.

Het nieuwe 'Woonpeil' is in zijn geheel te lezen op de website van Vereniging Eigen Huis: www.eigenhuis.nl

Noot voor de redactie (