Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 2 december 2008


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 2 DECEMBER 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 2 december 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De al gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Metamorfose stationsgebied Delft Zuid
Het stationsgebied Delft Zuid ondergaat de komende twee jaar een metamorfose, dankzij een investering van ruim vier miljoen euro. Voetgangers, fietsers en automobilisten moeten het station gemakkelijker kunnen bereiken. De nieuwe inrichting en uitstraling van het station zorgen ervoor dat reizigers zich veiliger voelen. Wethouder Anne Koning namens Delft, gedeputeerde Manita Koop, namens Provincie Zuid-Holland en Bas Verkerk, namens Stadsgewest Haaglanden, ondertekenden een uitvoeringsovereenkomst voor de ontwikkeling van het Stedenbaanstation Delft Zuid.

Het gebied krijgt er in tien jaar 35.000 m² aan woningen en kantoorruimte bij. Het Stadsgewest Haaglanden investeert twee miljoen euro, de NS 200.000 euro, ProRail 800.000 euro en Delft één miljoen euro.

ProRail start begin volgend jaar met de aanleg van ruim 600 extra stallingplekken voor fietsen bij het station en op het Kruithuiswegviaduct. Een pakket van maatregelen zorgt voor betere bewegwijzering en verlichting en extra nieuwe parkeerplaatsen voor treinreizigers. Er komt een verbindingsweg tussen de Vulcanusweg en de Forensenweg voor bussen en vrachtauto's. De westzijde van het station krijgt een Kiss & Ride-voorziening. Ook komen er betere fiets- en looproutes en meer, bredere en 'luiere' trappen van de perrons naar het Kruithuiswegviaduct.

Snelle sanering verspreid glas en zoeklocaties Oostflakkee en Kaag en Braassem
Met een extra impuls voor desaneringverspreid gelegen glastuinbouw en twee zoeklocaties voor nieuwe glastuinbouw, hebben Gedeputeerde Staten belangrijke besluiten genomen voor glastuinbouw in Zuid-Holland. De extra inzet is nodig om de in het coalitieakkoord afgesproken 5.800 hectare voor glastuinbouw in Zuid-Holland te behouden. Recente cijfers laten echter zien dat het aantal hectare is afgenomen. Daarom hebben Gedeputeerde Staten Oostflakkee en Kaag en Braassem aangewezen als te onderzoeken locaties voor duurzame glastuinbouw.

Provincie wil archeologische vondsten Bernisse behouden In de nieuwe woonwijk Kreken van Nibbeland in Bernisse zijn bijzondere archeologische vindplaatsen uit de IJzertijd en de Romeinse tijd aangetroffen. Gedeputeerde Staten willen een deel van de belangrijkste vindplaatsen opgraven. Om de vondsten onder de grond te behouden zou het bouwplan moeten worden gewijzigd. Om vertraging van de bouw te voorkomen stellen Gedeputeerde Staten voor dat de gemeente de belangrijkste delen van de archelogische restanten op laat graven. Gedeputeerden Koop en Van Engelshoven-Huls voeren hierover overleg met de gemeente Bernisse.

Als de gemeente de toezegging doet de archeologische restanten op te laten graven, zullen Gedeputeerde Staten eenverklaring van geen bezwaar afgeven.Aanpassing van het bouwplan is dan niet nodig.

Mogelijke zwemwaterlocaties bekend
De provincie Zuid-Holland wijst jaarlijks voor aanvang van het zwemseizoen de zwemgelegenheden aan in zogenaamde oppervlaktewateren, zoals langs de kust en wateren in het binnenland. Tijdens het zwemseizoen worden de aangewezen locaties elke twee weken op kwaliteit en veiligheid gecontroleerd.

Wijzigingen zwemwaterlocaties
Voor het zwemseizoen 2009 wijst de provincie Zuid-Holland meer dan honderd zwemlocaties aan. Ten opzichte van het afgelopen zwemseizoen, zijn er de volgende wijzigingen:

Den Haag Zwarte Pad (noorderstrand van Scheveningen) en de Poldervaartplas zijn nieuwe zwemlocaties

Het Spui, bij Oud-Beijerland, wordt ingetrokken wegens gevaarlijke stroming, scheepvaart en invloed van rioolstort

Vanaf 19 december 2008 tot en met 30 januari 2009 ligt de lijst ter inzage op het provinciehuis en kan iedereen mondeling of schriftelijk reageren. Na inspraak volgt de definitieve lijst van zwemwaterlocaties.

Het College van Gedeputeerde Staten verleent de volgende subsidies aan:

de Gemeente Gouda ¤ 312.734,- voor 'Herinrichting Büchnerweg, Bleulandweg, Ronsseweg e.o.' in Gouda

het Waterschap Hollandse Delta ¤ 141.056,- voor, 'Fietspad 's-Gravendeel - Zuid-Beijerland'