Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht van Sint Maartenskliniek en UZ Pellenberg

Nijmegen/Leuven 3 december 2008

Sint Maartenskliniek en UZ Pellenberg internationaal erkent als orthopedische topcentra

Het orthopedisch centrum van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en UZ Pellenberg te Leuven maken 4 december 2008 op het Health Valley Event bekend dat zij gaan samenwerken op het gebied van onderzoek, kennisuitwisseling en patiëntenzorg. Beide klinieken zijn recent toegelaten tot de prestigieuze International Society of Orthopaedic Clinics, bestaande uit de 13 meest gerenommeerde orthopedisch gespecialiseerde ziekenhuizen ter wereld.

De orthopedische klinieken van UZ Pellenberg (Leuven, België) en de Sint Maartenskliniek (Nijmegen/Woerden, Nederland) zijn gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met aandoeningen aan het houding- en bewegingssysteem. Beide klinieken zijn uniek in eigen land. De samenwerking tussen de klinieken op het gebied van research, personeel en delen van kennis, zorgt voor een Europese toppositie.

International Society of Orthopaedic Clinics
De toelating tot de International Society of Orthopaedic Clinics (ISOC) bevestigt deze positie. Hier worden alleen gerenommeerde klinieken geaccepteerd die een groot volume aan patiëntenzorg leveren (minimaal 5000 orthopedische operaties per jaar, minimaal 20 orthopedisch chirurgen), opleidingen verzorgen voor orthopedisch chirurgen, en aantoonbaar innoveren en wetenschappelijk publiceren. Door het lidmaatschap kunnen de klinieken hun ervaring en kennis verder ontwikkelen waardoor ze kwalitatief hoogwaardige zorg (zogenaamde 'best practices') aan patiënten kunnen leveren.

Sint Maartenskliniek
Het orthopediecentrum van de Sint Maartenskliniek is gerenommeerd om zijn topklinische zorg van het bewegingssysteem. Het centrum staat bekend om zijn vergaande specialisatie in wervelkolomchirurgie, knie- en heupchirurgie, voet- en enkelchirurgie, schouderchirurgie en pijnbestrijding. Integraal onderdeel van de orthopedische behandelingen is de gespecialiseerde diagnostiek (radiologie) en de peri-operatieve zorg (anesthesiologie).

UZ Pellenberg
De dienst orthopedie van de Universiteit Leuven (campus de Pellenberg) staat bekend om verschillende chirurgische innovaties zoals heup- en knie chirurgie, sportspecifieke chirurgie, laser- en gerobotiseerde chirurgie, kraakbeentransplantaties, en kinderorthopedie. Ook hier is de radiologie en anesthesiologie ver gespecialiseerd.

ISOC
De ISOC is gericht op verbetering van de kwaliteit van zorg en wil tevens inzicht geven in kwaliteitsverschillen van de verschillende klinieken wereldwijd door uitwisseling van protocollen, personeel, procedures en onderwijsprogramma's. De leden van ISOC zijn: Hospital for Special Surgery (NY, VS), Campbell Clinic (VS), Royal National Orthopaedic Hospital (UK), Schultess Klinik (Zwitserland), Instituto Ortopedico Galeazzi (Italië), Instituto Ortopedica Rizzoli (Italië), Instituto Nacional de Rehabilitacion (Mexico), Endo Klinik (Duitsland), Peking Union Medical College Hospital (China), Clinica Alemana de Santiago (Chili) en nu ook UZ Leuven (campus Pellenberg) en de Sint Maartenskliniek.

Noot voor de redactie,