Gemeente 's-Hertogenbosch

03-12-2008
Extra geld voor Maatschappelijke Initiatieven

Op dinsdag 2 december 2008 stelde het college de Regeling Maatschappelijke Initiatieven (MIG) vast. Hiermee gaat per 1 januari 2009 een nieuwe gemeentelijke subsidieregeling van start. Deze maatregel biedt nieuwe subsidiemogelijkheden voor kleinschalige, laagdrempelige initiatieven in onze stad.

Hier gaat het om initiatieven die op vrijwillige basis door inwoners van de gemeente 'sHertogenbosch worden ondernomen. Deze initiatieven moeten passen binnen de gemeentelijke Wmo-doelstellingen op het terrein van welzijn, participatie en zorg, cultuur en sport.

Maatschappelijke betekenis
Er moet sprake zijn van een maatschappelijke betekenis voor de Bossche samenleving. Ook dient er voldoende en aantoonbaar draagvlak bestaan voor de betreffende activiteit.
Zowel individuele personen, verenigingen, stichtingen en organisaties die géén commercieel doel nastreven, kunnen een subsidie aanvragen. Organisaties die in belangrijke mate gebruik maken van betaalde, professionele werknemers komen niet in aanmerking voor de subsidie.

Beleidsregels
Voor het uitvoeren van deze regeling stelde het college enkele beleidsregels vast. De belangrijkste daarvan is dat de maximale subsidie voor een activiteit EUR 5.000,- per jaar bedraagt. Ook is het zo dat een activiteit gedurende maximaal twee jaren kan worden gesubsidieerd. Daarna moeten andere financieringsbronnen worden gevonden. De regeling is dus uitdrukkelijk bedoeld om nieuwe initiatieven gedurende de startfase te ondersteunen. Voor deze regeling is een eenvoudig aanvraagformulier ontwikkeld die vanaf 1 januari 2009 beschikbaar is op de gemeentelijke website.