Gemeente 's-Hertogenbosch

03-12-2008
Surveillant herkenbaar voor publiek

Nieuw uniform voor Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar (BOA) De surveillant Stadstoezicht draagt het en de Milieupolitie draagt het. Deze medewerkers van onze gemeente lopen binnenkort in een nieuw uniform en insigne. Hieraan kun je meteen zien dat hij of zij een Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar is, een BOA dus. Vanaf 1 januari 2009 dragen ze het nieuwe uniform en sinds 1 januari 2008 het BOA-insigne. In `s-Hertogenbosch werken op dit moment dertig surveillanten in de openbare ruimte. U ziet ze op straat, in parken en bij openbare gebouwen.
Uniform surveillant

De invoering van het nieuwe uniform is regiobreed. Ook in de gemeenten Oss, Uden Boxmeer, Boxtel, Schijndel, Sint-Oedenrode en Bernheze gaan de surveillanten het nieuwe uniform dragen.

Herkenbaar
Met het insigne zijn BOA's voortaan duidelijk te herkennen voor het publiek. Dat is belangrijk, want een BOA heeft bepaalde opsporingsbevoegdheden. Veel mensen weten dat niet, maar BOA's mogen iemand bijvoorbeeld om het identiteitsbewijs vragen. Ook mogen ze procesverbaal opmaken, boetes uitschrijven en iemand aanhouden als die wordt verdacht van een strafbaar feit. Hij of zij houdt zich bezig met het opsporen van bijvoorbeeld het illegaal dumpen van afval, niet aangelijnde honden, drugsgebruik op straat, wildplassen en fout parkeren. Door deze bevoegdheden onderscheidt een BOA zich bovendien van een particuliere beveiliger, die dit soort dingen niet mag. Toch is een BOA geen politieagent. De BOA heeft beperkte bevoegdheden gericht op zijn of haar taak. Binnen de regio hebben we met andere gemeenten afgesproken hetzelfde uniform te dragen. Hierdoor krijgt de burger in meerdere gemeenten hetzelfde uniform te zien en weet dus met wie hij/zij te maken heeft. Wel kan er een verschil zijn in taken van de diverse BOA's. In Oss of Boxtel kunnen deze anders liggen dan in 's-Hertogenbosch. De pet en jas zijn op het nieuwe uniform voorzien van een blauwgeblokte reflecterende band.

Insigne
Insigne foto Het zilverkleurige insigne wordt door de BOA's gedragen. Het insigne is er in diverse varianten; een embleem van stof, bedrukt of in metalen uitvoering. Het insigne beeldt een hand uit die een scepter vasthoudt met daarachter een schild. De hand, de scepter en het schild staan voor de taken en bevoegdheden die BOA's hebben. Het schild staat daarbij voor de bescherming van mensen in de publieke ruimte door de BOA.