Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland ondertekent verdrag over clustermunitie

03 dec 2008 | Namens Nederland ondertekent minister Verhagen vandaag een internationaal verdrag over clustermunitie. Dit verdrag verbiedt de productie, het bezit en gebruik van clustermunitie. Lang na het einde van een conflict worden veel burgers, en vooral kinderen, alsnog slachtoffer van deelladingen van clusterwapens die nog niet zijn ontploft.

In een korte toespraak tijdens de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo noemde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) het verdrag een historische mijlpaal in het internationaal humanitair recht. Hij zei ervan uit te gaan dat ook de landen die het verdrag niet ondertekenen, zich na vandaag wel twee keer zullen bedenken voor ze toch clusterwapens inzetten.

De betrokkenheid van Nederland bij de problematiek van de clustermunitie stopt hiermee niet. 'We blijven doorgaan met financiële steun voor het opruimen en onschadelijk maken van onontplofte clustermunitie,' aldus de bewindsman. 'En we blijven ons er ook voor inzetten dat meer landen zich bij het verdrag aansluiten.' In totaal zetten 107 landen hun handtekening, maar landen zoals Rusland, China en de VS ontbraken op de ceremonie.

Tijdens de bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) later deze week zal minister Verhagen erop aandringen dat ook de landen in Europa die het verdrag nog niet hebben ondertekend beloven af te zien van het gebruik van clustermunitie als de kans op burgerslachtoffers groot is.

De onderhandelingen over het verdrag werden in minder dan twee jaar afgerond. Maatschappelijke organisaties uit de hele wereld speelden daarbij een belangrijke rol. Vertegenwoordigers van het Nederlandse vredesorganisatie IKV Pax Christi waren daarom bij de ondertekeningsceremonie aanwezig.

Meer informatie


* 'Verhagen: verbod op clustermunitie steun in rug oorlogsrecht' (30 mei 2008)


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Clustermunitie ligt op de voorgrond in een woongebied Zie ook

* Lees de toespraak bij de ondertekening van het verdrag

Gerelateerde dossiers

* Dossier Verdragen