Gemeente Bernheze


Vaste uitwijkroutes bij calamiteiten A2 en A59

Per 1 januari 2009 kan Rijkswaterstaat langs de A2 en de A59 rond `s-Hertogenbosch een vaste uitwijkroute instellen.

De weggebruiker kan deze route nemen als de snelweg wordt afgesloten vanwege een ongeval. De vaste uitwijkroute wordt aangegeven door middel van een nieuw type bord, het blauwe U-bord. Omdat de bewegwijzering van de uitwijkroute al is aangebracht, kan de weggebruiker bij afsluitingen snel een alternatieve route nemen. Dit zal bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio 's-Hertogenbosch en aan een betere doorstroming van het doorgaande verkeer op de A2 en de A59 bij incidenten. Het gaat in totaal om 23 vaste uitwijkroutes. Rijkswaterstaat realiseert deze vaste uitwijkroutes in samenwerking met betreffende gemeenten en provincies.

Incidenten op de snelweg leiden vaak tot files en gaan ten koste van de bereikbaarheid. Soms moet de snelweg worden afgesloten vanwege bijvoorbeeld een ernstig ongeval. Het op dat moment organiseren van een omleidingsroute met de bijbehorende bewegwijzering kost veel tijd. Het instellen van vaste uitwijkroutes biedt uitkomst voor weggebruikers om een goede alternatieve route te krijgen. Bij een afsluiting van de snelweg worden weggebruikers via een tekstkar of door middel van een klapbord in de berm geïnstrueerd om de blauwe U-borden te volgen. Deze nieuwe borden zijn bevestigd aan de bestaande routeborden langs gemeentelijke en provinciale wegen. De U-borden worden vanaf 1 december 2008 langs diverse wegen aangebracht.

De uitwijkroutes hebben een langere reistijd dan via de snelweg. Zelfs bij de dagelijkse files is de snelweg vrijwel altijd sneller. Wanneer de snelweg echter geblokkeerd is, is de uitwijkroute een goed alternatief. Om weggebruikers te informeren over de vaste uitwijkroutes en de nieuwe blauwe U-borden deelt een promotieteam flyers uit. Dit gebeurt van 1 tot en met 4 december bij Texaco Ooiendonk langs de A2 en BP Hintham in Rosmalen. En van 8 tot en met 11 december bij tankstation De Geffense Barrière langs de A59, Total De Herven in 's-Hertogenbosch en Texaco Steenweg in Zaltbommel. Het promotieteam flyert tussen 07.00 uur en 10.00 uur en tussen 12.00 en 15.00 uur.

Op dit moment zijn er al circa 150 vaste uitwijkroutes in gebruik Nederland. In totaal worden in 2008 naar verwachting 200 routes gerealiseerd. De instelling van vaste uitwijkroutes maakt deel uit van het Programma filevermindering op de korte termijn van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (FileProof), dat inmiddels bestaat uit meer dan vijftig projecten in uitvoering. Doel van dit programma is het vergroten van de bereikbaarheid en het verbeteren van de doorstroming van het verkeer.

In de gemeente Bernheze worden 2 uitwijkroutes ingesteld. Deze lopen alleen over de wegen Bosschebaan en Cereslaan in Heesch.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35
kijk eens bij:
WOZ-loket