Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB : scherpe stijging onaanvaardbaar

Spoortarieven stijgen met gemiddeld 6%

De NMBS kondigt aan haar treintarieven in februari met gemiddeld 6% te verhogen, veel meer dan de voorbije jaren. Voor de Go Pass is er zelfs een toename van 10%. Onaanvaardbaar voor de Bond van Trein-, Tram-, en Busgebruikers (BTTB).

De tariefverhoging gaat niet gepaard met een kwaliteitsverbetering: de stiptheid van de treinen is immers nauwelijks verbeterd, zo blijkt uit de statistieken van Infrabel. Er zijn bovendien toenemende capaciteitsproblemen op een aantal belangrijke lijnen. Daarom verzet de BTTB zich tegen deze aangekondigde tariefverhoging. De forse tariefverhoging is bovendien een verkeerd signaal op het ogenblik dat de brandstofprijzen drastisch aan het dalen zijn. Het spoor dreigt zijn prijsvoordeel in vergelijking met de auto, dat de voorbije maanden was opgebouwd, opnieuw te verliezen.

De prijs van een Go Pass, zeer populair bij jongeren tot 26 jaar, stijgt van 46 naar 50 euro, of een toename met bijna 10%. Jongeren, die doorgaans minder budgettaire ruimte hebben, worden hierdoor extra hard getroffen.

De BTTB vraagt de voogdijoverheid deze tariefverhoging niet goed te keuren.

Discussie is mogelijk via ons forum.