PvdA Europees parlement


Gecoördineerde reanimatie Europese economie

26 november 2008

"Alle seinen staan op rood, het is dan ook goed dat we in Europees verband tijdig, tijdelijk, gericht en gecoördineerd ingrijpen om werk en inkomen te beschermen. De hartpatiënt ligt op de operatietafel en de reanimatie moet nu met verenigde kracht van start", zo stelt PvdA-europarlementarier Ieke van den Burg over het vandaag gepresenteerde Europese reddingsplan voor de economie.

De PvdA is gelukkig met de erkende noodzaak van economische coördinatie van nationale stimuleringsmaatregelen, omdat Europese samenwerking meer kan opleveren dan de som der delen van individuele maatregelen. Volgens Van den Burg is daarvoor wel nodig dat die coördinatie meer inhoudt dan dat lidstaten individueel een keuze maken uit het menu dat de Commissie nu aanreikt. Voorkomen moet worden dat solo acties van lidstaten mogelijk nadelig kunnen uitwerken voor buurlanden.

Volgens de PvdA is het goed om een aantal al aangekondigde voorstellen gebundeld te hebben in dit pakket. Van den Burg: "Er zouden meer echt Europa-brede maatregelen moeten zijn. De lidstaten zouden nu gezamenlijk een verlaagd BTW tarief op het energiezuinig maken van gebouwen moeten afspreken, in plaats van een optie om een dergelijk verlaagd BTW tarief wel of niet toe te passen. Eendracht maakt macht!"

Van den Burg hoopt dat de Europese ministers van financiën in december de Europese Investeringsbank een veel belangrijkere rol geven om hen zo in staat te stellen om extra kapitaal aan te trekken, de zogenaamde 'eurobonds'. Dit kapitaal kan dan onder voordelige voorwaarden worden doorgegeven aan ondernemingen.

Tot slot roept Van den Burg Nederland op om nu goed gebruik te gaan maken van onder andere de Europese Investeringsbank. De Europese Commissie heeft gezocht naar mogelijkheden om het Midden- en Kleinbedrijf te helpen bij het verkrijgen van krediet. "Deze kans moet worden gegrepen", zo concludeert Van den Burg.