PvdA Europees parlement


Onderzoek naar schadelijke gevolgen nanotechnologie

3 december 2008

"Er moet meer onderzoek gedaan worden naar de mogelijk schadelijke effecten van het gebruik van nanotechnologie". Deze oproep van Pvda-europarlementariƫr Jan Cremers kreeg vandaag steun in de commissie werkgelegenheid en sociale zaken van het Europees Parlement. Zijn rapport over het onderwerp werd bijna unaniem goedgekeurd.

Nanotechnologie is een relatief nieuwe technologie, die is gebaseerd op het gebruik van zeer kleine deeltjes. Nano is het miljardste deel van iets. Nanotechnologie wordt gezien als de grote belofte van de toekomst. Het wordt nu toegepast bij de productie van computers en andere elektronica, maar ook in cosmetica, verf en coatings.

"Het gebruik van nano-technologie kan veel voordelen hebben, maar de schadelijke gevolgen zijn nog onvoldoende in kaart gebracht", volgens Cremers. 'Deze technologie ontwikkelt zich razendsnel, we weten vooralsnog onvoldoende over bijvoorbeeld het eventuele schadelijke karakter van nanodeeltjes en het vrijkomen ervan tijdens de levenscyclus van het product", aldus Cremers. Hij benadrukt dat we niet dezelfde fouten moeten maken zoals in het verleden bij asbest, maar dat we in een vroeg stadium duidelijk zicht moeten krijgen op eventuele risico's. Steeds meer werknemers en consumenten komen in aanraking met nano-materialen. "Van het lab tot de vuilnisbelt moet het gebruik veilig zijn. Daarom willen we met het bedrijfsleven werken aan verantwoorde productie en gebruik', aldus Cremers.

"Productinnovatie is goed voor de economische ontwikkeling, maar dit moet wel hand in hand gaan met degelijk onderzoek en waar nodig preventieve maatregelen om de veiligheid van gebruikers te waarborgen", stelt Cremers. Hij roept de Europese Commissie en de Europese lidstaten op meer aandacht te hebben voor de sociale gevolgen van het gebruik van nano-technologie. Cremers: "Bij het in kaart brengen van mogelijke risico's is er een belangrijke rol voor de sociale partners weggelegd. Zij moeten al in een vroeg stadium bij dit proces betrokken worden, de mensen die er mee moeten werken lopen het eerst gevaar".