SGP


02 - 12 - 08 | Integratie begint met communicatie Integratie begint met communicatie

De SGP vindt dat goede integratie begint met goede communicatie. Daarom is (aanleren van) van het Nederlands essentieel. Dat zei SGP-kamerlid Van der Staaij tijdens het debat met minister Van der Laan, de opvolger van mevrouw Vogelaar op 'Wonen, wijken en Integratie'.
Bij goede communicatie behoort ook het bespreekbaar maken van integratie-belemmerende zaken als eerwraak en de cultureel-religieuze achtergronden daarvan. Het kabinet mag daar geen blinde vlek voor hebben.
Van der Staaij hekelde het feit dat de Belastingdienst giften aan de As-Soennahmoskee in Den Haag laat vallen onder de aftrekregeling. De AIVD rangschikt deze 'salafistische moskee' nota bene als een potientieel gevaar, terwijl het ministerie van Financien giften aftrekbaar maakt voor de belastingen. Onbegrijpelijk!
________________________________________

Begroting WWI
2009

2 december 2008
Van der Staaij

Integratie
Voor de SGP-fractie is het een Bijbelse opdracht om âvreemdelingenâ in ons midden de helpende hand te bieden. Vreemdelingenhaat, in welk jasje dan ook, is de verkeerde weg. De bestaande integratieproblemen onderstrepen de noodzaak van een terughoudend toelatingsbeleid. Maar wie hier blijvend is toegelaten, deelt in alle rechten en plichten die hieraan verbonden zijn. Dit neemt niet weg dat integratie grote problemen met zich meebrengt die erkent en aangepakt moeten worden.

Het integratiedeel van de begroting is met name gericht op de inburgeringstrajecten. Daar gaat inderdaad nog heel veel mis. Maar er is meer. Arbeidsparticipatie, ondernemerschap, aanpak van uitval in het onderwijs, aanpak van criminaliteit. Wat is de meerwaarde van de minister van Integratie ten aanzien van deze aspecten?

Het Jaarrapport Integratie 2008 (CBS) liet zien dat bepaalde allochtone groeperingen, zoals Marokkanen en Antillianen nog steeds oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. Dat doet afbreuk aan alle goede bedoelingen van het integratiebeleid. Hier is een gerichte aanpak, een daadwerkelijke trendbreuk nodig, met concrete streefcijfers. Te weinig slaagt de Nederlandse overheid erin om ook jonge allochtonen in achterstandswijken duidelijk te maken dat misdaad niet loont. Erger nog, soms blijkt het contact met de politie zelfs statusverhogend te werken! Mijn oproep aan de nieuwe minister is om alles op alles te zetten om deze gevaarlijke trend te keren. Wil hij deze handschoen oppakken?

Integratie gaat niet alleen over het wegwerken van achterstanden, maar ook over de binding en betrokkenheid op de Nederlandse samenleving, de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen. Wij geloven niet in het effect van allerlei hoogverheven dialogen. Een goede communicatie begint heel praktisch allereerst met een goede kennis van de Nederlandse taal. Verder is het ontbreken van normaal menselijk contact een gevaarlijke voedingsbodem voor wederzijdse onvruchtbare vijandbeelden. Het is daarom goed als wordt bevorderd dat autochtonen en allochtonen elkaar ontmoeten. We zien op dit vlak echter een waaier aan projecten, waarvan de meerwaarde niet altijd duidelijk is. In hoeverre wordt kritisch getoetst of niet het zoveelste buurtfeestje voor een klein multicultureel kringetje wordt gefinancierd, in plaats van dat daadwerkelijk nieuwe doelgroepen worden betrokken bij activiteiten?

Het is een goede zaak als in de ontmoeting ook moeilijke themaâs aan de orde komen, zoals de relatie tussen de islam en het gebruik van geweld. Vindt de minister dat ook? Stimuleert hij dat ook?

Het voorkomen van eergerelateerd geweld staat hoog op de integratieagenda. De minister werkt in dit kader samen met migrantenorganisaties aan de uitvoering van verschillende, op preventie gerichte projecten. Dat is zeer terecht. In hoeverre is er ook oog voor het doorbreken van een cultuur-religieuze voedingsbodem waarin eerwraak gedijt? Begint het bespreekbaar maken en voorkomen van eerwraak al in de moskee? Gaat de minister hier ook op inzetten?

Grote aandacht blijft ook geboden voor het tegengaan van radicalisering. In hoeverre wordt het signaleren en tegengaan van radicalisering op het lokale vlak nu daadwerkelijk opgepakt? Aandacht voor radicalisering op het lokale vlak betekent niet dat politie en justitie de handen in de zakken moeten steken, zoals burgemeester Cohen onlangs heeft gesuggereerd. Samen sterk. Deze aanpak van radicalisering moet ook niet met de andere hand afgebroken worden. In dit licht vindt mijn fractie het verbazingwekkend dat de radicale As-Soennah moskee in Den Haag door de Belastingdienst is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling. In haar rapport âRadicale dawa in veranderingâ (okt. 2007) plaatst de AIVD deze moskee nota bene in het rijtje met salafistische centra. Hier is geen sprake van nut, maar van dreiging. Is de minister bereid zich in te zetten voor het terugdraaien van deze onterechte en ongewenste bevoordeling?

Regelmatig komen er signalen dat moslims die zich bekeerd hebben tot het christendom veelvuldig te maken hebben met geweld en intimidatie uit moslimkringen. Heeft de minister aandacht voor deze problematiek? Worden incidenten die onder deze vorm van discriminatie vallen afzonderlijk geregistreerd?

Wijkenaanpak
De minister heeft aangegeven dat hij niet teveel wil focussen op de 40 probleemwijken, maar ook aandacht wil hebben voor de wijken daarbuiten. De SGP-fractie juicht dit toe. Er zijn genoeg wijken die dreigen af te glijden naar het probleemwijkniveau. Welke maatregelen gaat de minister inzetten om dit te voorkomen, ook na 2011?

Kleine kernen op het platteland verdienen ook aandacht. De vergrijzing is hier duidelijk te merken, terwijl het voorzieningenniveau terugloopt. Met name voor niet-mobiele ouderen is de aanwezigheid van supermarkt, geldautomaat en postkantoor een must. Een positieve ontwikkeling is de komst van multifunctionele centra. Woningcorporaties kunnen een belangrijke rol spelen in de opzet van deze centra. Is de minister bereid de woningcorporaties hierop aan te spreken?

Aanbesteding Rijksgebouwendienst
Bij de vorige begrotingsbehandeling heeft mijn fractie per motie gevraagd om uitvoering van de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer ten aanzien van de aanbestedingsstrategie van de Rijksgebouwendienst. Mijn fractie is tevreden met de reactie en inzet van de minister. Eén van de uitgezette maatregelen is een pilot waarbij alle inschrijvingsbegrotingen worden bekeken en gecontroleerd. Wanneer kunnen de resultaten bekend zijn? Is de minister bereid de resultaten naar de Kamer te sturen, inclusief reactie?

Woningmarkt en kredietcrisis
Het is onmiskenbaar dat de kredietcrisis zân weerslag heeft op de woningmarkt. Kopers en banken houden de hand op de knip. De vraag naar woningen is ingezakt. Er zijn diverse gezaghebbende signalen dat de woningproductie meer onder druk staat dan minister en kabinet doen voorkomen. De ingezakte vraag naar nieuwe woningen is echter tijdelijk. Over twee jaar zal die weer onverminderd groot zijn. Het is daarom van groot belang dat de woningproductie niet teveel inzakt. Het kabinet heeft aangegeven dat ze gemeenten zal oproepen om woningbouwprocedures te versnellen en ze minder gecompliceerd te maken. Dat heeft weinig zin als het probleem, de tijdelijk ingezakte vraag, niet gestimuleerd wordt. De SGP-fractie vraagt de minister om op korte termijn met tijdelijke maatregelen te komen die de vraag stimuleren. Het verhogen van de Nationale Hypotheekgarantie is bijvoorbeeld het overwegen waard.

Woningmarkt en krimp
Tegenover de onverminderd grote (maar tijdelijk latente) vraag naar woningen, staat een toekomstige bevolkingsafname, die nu al in sommige regioâs wordt gevoeld. Bevolkingskrimp brengt grote maatschappelijke effecten met zich mee, bijvoorbeeld ten aanzien van woningbouw en leegstand. Regionaal en nationaal beleid is hier nog onvoldoende op toegesneden. Mijn fractie is daarom niet tevreden met de reactie van de minister op de motie Van Heugten. Het is veelzeggend dat de minister in de brief schrijft over stedenbeleid en stedelijke regioâs en niet over het platteland, waar de problematiek nu juist speelt. Mijn fractie vraagt de minister daarom, in overleg met betrokken collegaâs, te komen met een kabinetsvisie op bevolkingskrimp en een plan van aanpak.

Voorzitter, ik ga afronden. De wijze koning Salomo heeft eens gezegd: âZo de HEERE het huis niet bouwt, tevergeefs arbeiden zijn bouwlieden daar aan.â Die wijsheid wens ik de minister van harte toe.