Prins Friso reikt Prins Claus Prijs uit

03/12/2008 18:04

Prins Claus Fonds

PRINS FRISO REIKT PRINS CLAUS PRIJS UIT

Indiase schrijfster Goswami ontvangt Prins Claus Prijs van 100.000,-

Vanmiddag ontving de Indiase schrijfster Indira Goswami de Grote Prins Claus Prijs uit handen van prins Friso. De prijsuitreiking vond plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ. De ceremonie werd bijgewoond door onder meer koningin Beatrix, prins Willem Alexander, prinses Maxima, prins Constantijn, minister Koenders en burgemeester Cohen. Prins Friso en prins Constantijn zijn ere-voorzitters van het Prins Claus Fonds.

Prins Friso prees de inzet van Indira Goswami vanwege de unieke kwaliteiten van haar werk. Indira Goswami onderkent en beschrijft hoe culturele waarden worden opgelegd en toegeschreven aan het lichaam. Bovendien zet ze haar literatuur in als middel om sociale en culturele verandering te bewerkstelligen. In haar dankwoord vroeg Indira Goswami aandacht voor Assam. Het gebied waar Indira Goswami vandaan komt en dat wordt geteisterd door onrust. 'Mijn pen is mijn zwaard waarmee ik aandacht vraag voor die mensen die leven onder moeilijke omstandigheden.'

Indira Goswami

Indira Goswami is letterkundige, gespecialiseerd in Assamese en Ramayana literatuur. Zij was als hoogleraar en later als hoofd verbonden aan het Instituut voor Moderne Indiase Talen en Literatuur van de Universiteit van Delhi. Samen met anderen werkt ze aan het vertalen van haar boeken in het Engels en zet ze zich in voor het vertalen van Engelse literatuur naar het Assamees en andersom. Goswami is een moedige vrouw en een intellectueel die niet schroomt om in het openbaar op te komen voor diverse achterstandsgroepen. Door haar betrokkenheid bij het recente vredesoverleg in Assam leverde ze een bijdrage aan de poging een conflict op te lossen dat aan 10.000 mensen het leven heeft gekost.

Prins Claus Prijzen

Sinds 1997 worden de Prins Claus Prijzen jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caribisch Gebied. Naast de Grote Prins Claus Prijs zijn er tien prijzen ter waarde van 25.000,- per laureaat. Deze prijzen worden in december en januari uitgereikt in de Nederlandse ambassades van de landen waar de laureaten wonen.

Voor het juryrapport, beeldmateriaal en uitgebreide informatie over de laureaten verwijzen wij u naar onze website. (www.princeclausfund.nl)

Prins Claus Fonds

Het Prins Claus Fonds is een platform voor interculturele uitwisseling. In samenwerking met personen en organisaties vooral uit Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caribisch gebied realiseert het Fonds activiteiten en publicaties die bijdragen aan de positieve wisselwerking tussen cultuur en ontwikkeling.