Senternovem


03-12-2008 | Rollen of stilstaan?

Vanuit het programma MobiliteitsManagement 2006 ontving de gemeente Helmond subsidie voor een haalbaarheidsstudie naar een rollend tapijt. Dit tapijt zou een comfortabele verbinding moeten bieden tussen het station en de nieuwe wijk Suytkade. Inmiddels heeft de studie plaatsgevonden en zijn de resultaten bekend.

De gemeente Helmond is hard bezig met het realiseren van nieuwe woonwijken, om het groeiende aantal inwoners in haar stad tegemoet te komen. De wijk Suytkade is daar één van. De gemeente wil daarbij graag voorzien in een goede aansluiting op het treinstation van Helmond. Dit wil zij onder meer doen door een bus te laten rijden. Bussen rijden echter maar eens per half uur in Helmond en zullen daardoor niet voor iedereen een uitkomst zijn. Om te voorkomen dat men de auto pakt, is de gemeente op zoek gegaan naar alternatieven, zoals elektrische vervoersmiddelen en automatisch geleide voertuigen (zonder chauffeur).

Vliegend of rollend tapijt?
Eén van de alternatieven was het rollend tapijt. Dit is een bewegend voetpad zoals we dat in overdekte vorm op luchthaven Schiphol kennen. Het rollend tapijt is een prima alternatief voor de relatief korte afstand tussen Suytkade en het station. Het is ook nog eens 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar, kent geen wachttijd en heeft een bijna onbegrensde capaciteit. Daarbij kan het een uitkomst zijn voor minder validen. Het nadeel is dat er ook ruimte moet zijn om het aan te leggen, het daardoor ook nog wel eens in de weg zou kunnen liggen en het veel geluid maakt. De gemeente Helmond heeft daarom, met behulp van subsidie van SenterNovem, een haalbaarheidsstudie naar dit alternatief uitgevoerd.

Valkuilen
Uit de studie blijkt onder meer dat het Nederlandse klimaat nogal in de weg kan zitten bij het aanleggen van een rollend tapijt. Regen is vervelend voor de reiziger, maar ook niet goed voor het tapijt. Dit zou opgelost kunnen worden door een overkapping aan te brengen. Dit maakt het wel vrij kostbaar. Tevens is het gevoelig voor vandalisme, waardoor camerabewaking nodig is en dient er regelmatig onderhoud plaats te vinden om storingen te voorkomen.

Een rollend tapijt aanleggen is dus relatief duur. Bij een goede vormgeving kan het echter ook uitgroeien tot een populair kenmerk van de stad. En voor ouderen en minder validen biedt het een uitkomst.

Vervolg
De gemeente moet nu een aantal vervolgstappen nemen alvorens de knoop door te hakken. Zo gaat zij bijvoorbeeld onderzoeken in hoeverre zij subsidie kan krijgen om het rollend tapijt aan te leggen. Tevens kan zij gaan uitzoeken in hoeverre zij een deel van de kosten kan dekken door reclame-inkomsten. En ook de wensen met betrekking tot de vormgeving moeten in beeld worden gebracht. Daarna neemt de gemeente Helmond haar beslissing.
Contact

Informatiepunt SenterNovem (030) 239 35 33