KNHS


Raf Kooremans versterkt Nederlandse eventingsport
3 december 2008
Raf Kooremans - Vadrouille en Solo

ERMELO (KNHS) - Raf Kooremans (08-03-1977) heeft besloten om met ingang van heden de Nederlandse nationaliteit te verkiezen boven de Belgische, die hij beide reeds sinds zijn geboorte bezit. Kooremans heeft in de eventingsport in België een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. Zo werd hij in 2005, 2006 en 2007 Kampioen van België bij de Koninklijke Belgische Ruitersport Federatie (KBFRS). Daarnaast werd hij in 2006 en 2007 Nationaal Belgisch eventing kampioen. In 2005, 2006, 2007 en 2008 schreef hij ook het Benelux Kampioenschap eventing op zijn naam.

Kooremans, die van beroep hoefsmid is, behoorde in België tot de nationale top in de eventingsport. Internationaal boekte Kooremans in zijn carrière aansprekende resultaten, zoals een 36ste plaats in de military van Boekelo 2008 met Vadrouille en Solo. In de CIC2* wedstrijd van Varsseveld 2007 eindigde Kooremans met Izanetta op de tweede plaats. Ook ging Kooremans van start in het Europees kampioenschap 2005 in Blenheim met Telstar en eindigde daar op de 35ste plaats. Toch wil Kooremans zelf niet te veel terug kijken op zijn carrière, waarin hij diverse één en twee sterren eventing wedstrijden won. "Ik kijk graag vooruit en vooral nu ik een paard als Vadrouille en Solo tot mijn beschikking heb. Een paard waarvan ik zeker weet op korte termijn op het hoogste niveau mee te kunnen rijden. Daarnaast heb ik de beschikking over een tweetal jonge paarden, die ook zeer veel beloven voor de toekomst. Ik heb het nog nooit in mijn leven meegemaakt over drie paarden te beschikken die over zoveel kwaliteit en klasse beschikken als deze paarden. Met Vadrouille en Solo wil ik me richten op het WK in 2010 in Kentucky en daar wil ik dan voor een plaats bij de beste tien gaan", aldus Kooremans.

Kooremans is woonachtig in de streken rond Baarle Nassau en Baarle Hertog, waar de landsgrenzen een grillig verloop kennen. De vader van Kooremans is Nederlander en zijn moeder is Belgische. Ook zijn vriendin Nina is Belgische, maar toch heeft Kooremans er voor gekozen om vanaf nu Nederlandse nationaliteit te gebruiken, die hij dankzij zijn vader reeds bezat. "Ik heb veel vertrouwen in de aanpak van bondscoach Martin Lips en toen ik ging uitzoeken hoe ik aan een Nederlands paspoort kon komen bleek dat uiterst eenvoudig. Ik beschik sinds mijn geboorte over twee nationaliteiten, de Belgische en de Nederlandse. Daar was ik tot voor kort niet van op de hoogte".

"Ik ben blij dat een ervaren ruiter als Kooremans heeft besloten de nationaliteit van zijn vader aan te nemen. Kooremans is volgens mij een sterke ruiter, die een wezenlijke bijdrage kan gaan leveren om de Nederlandse eventingsport aansluiting te doen laten vinden bij de wereldtop", aldus bondscoach Martin Lips, wiens zoon Tim onlangs als eventingruiter de A-status door NOC*NSF kreeg toegewezen.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Foto Raf Kooremans tijdens Boekelo 2008 door: www.melissen.net